Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

All kärlek är bra kärlek – legalisera polygami

- 26/06/2016, 12:10 -
1 av 3

Privat/Privat

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

"Att tillåta polyamorösa att gifta sig handlar om att ge dem ett socialt skyddsnät".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen yttrade Tysklands justitieminister att Tyskland officiellt kommer förbjuda polygama äktenskap. Detta är ett steg i fel riktning i ett jämställt samhälle. Centerpartiets Ungdomsförbund vill att alla människor ska ha samma rättigheter och förutsättningar och detta inkluderar också människor som lever i pollysexuella relationer.

Det talas ofta om att polygama förhållanden är omoraliska och fel men faktum är att grunden till dessa åsikter kommer ifrån olika tolkningar av religioner. Flera västerländska religioner innehåller budskap om att det skall vara en man och en kvinna i ett äktenskap och därmed tolkas tanken om att monogama äktenskap är det enda rätta.

På samma sätt går det att ur exempelvis Bibeln kan tolka in att två personer av samma kön inte bör ingå äktenskap är monogami ett religiöst antagande från folket. Ända fram till de senare delarna av 1900-­talet ansågs det skamligt och konstigt med homosexualitet. I dag anses det skamligt och konstigt med polygami.

Ska vi verkligen förhindra personer som vill ingå äktenskap oavsett om det är två person eller om det är fler personer?

När man argumenterar om sexualitet är alla överens om att en ska få välja själv vem man vill ha ett äktenskap med, men det här sättet att tänka verkar inte kunna användas när det kommer till hur många personer man vill ha ett äktenskap med.

Skulle tre vuxna samtycka om att gifta sig allihop vore det fel om någon annan nekade dem denna rätt. Är det inte exakt samma sak som att inte tillåta två män eller två kvinnor att gifta sig med varandra? Varför har vi valt att dra strecket vid just två personer?

I dagens Sverige är tvångsäktenskap olagligt – oavsett om polygami är tillåtet eller inte. Att dubbellagstifta mot ett problem och samtidigt kränka andra människors frihet kring äktenskap och romantiska läggning är onödigt.

Vissa hävdar att om vi tillät polygama äktenskap, så kommer människor bli tvingade att gifta sig med flera personer. Men då vill vi svara; varför då? Det förekommer inte att homosexuella tvingas att gifta sig sedan de faktiskt fick, första maj 2009.

Även om det gör det, så förekommer det lika mycket hos heterosexuella monogama äktenskap, enligt Storbritanniens FMU-statistik.

I Sverige är det okej att vara i ett förhållande med flera personer. Men när det kommer till att gifta sig är det endast accepterat att vara i monogamt förhållande.

En viktig punkt i det hela är även huruvida personerna ärver efter varandra. Gifter sig två personer med varandra och det är fler än dem i förhållandet kan det hända att arvet endast går till den som ingår i äktenskapet.

Att tillåta polyamorösa att gifta sig kommer även göra att de ingår i skyddslagstiftningen som handlar om att skydda partners ekonomiska och sociala rättigheter vid till exempel skilsmässor.

Tyskland strider mot tvångsäktenskap på fel sätt. Med att förbjuda polygama äktenskap, så inkräktar det bara på rättigheterna på de samtyckande som vill ha fler än två personer i sitt förhållande.

Man borde bekämpa de som faktiskt missbrukar rättigheten de har att gifta sig, i stället för att förbjuda saken innan det händer.

Hugo Pringle, 1:a Vice Ordförande CUF Helsingborg
Caroline von Seth, Distriktsstyrelseledamot CUF Storstockholm

Borde polygami legaliseras?