1 av 3
- Foto: Privat/Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

All kärlek är bra kärlek – legalisera polygami

"Att tillåta polyamorösa att gifta sig handlar om att ge dem ett socialt skyddsnät".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen yttrade Tysklands justitieminister att Tyskland officiellt kommer förbjuda polygama äktenskap. Detta är ett steg i fel riktning i ett jämställt samhälle. Centerpartiets Ungdomsförbund vill att alla människor ska ha samma rättigheter och förutsättningar och detta inkluderar också människor som lever i pollysexuella relationer.

Det talas ofta om att polygama förhållanden är omoraliska och fel men faktum är att grunden till dessa åsikter kommer ifrån olika tolkningar av religioner. Flera västerländska religioner innehåller budskap om att det skall vara en man och en kvinna i ett äktenskap och därmed tolkas tanken om att monogama äktenskap är det enda rätta.

På samma sätt går det att ur exempelvis Bibeln kan tolka in att två personer av samma kön inte bör ingå äktenskap är monogami ett religiöst antagande från folket. Ända fram till de senare delarna av 1900-­talet ansågs det skamligt och konstigt med homosexualitet. I dag anses det skamligt och konstigt med polygami.

Ska vi verkligen förhindra personer som vill ingå äktenskap oavsett om det är två person eller om det är fler personer?

När man argumenterar om sexualitet är alla överens om att en ska få välja själv vem man vill ha ett äktenskap med, men det här sättet att tänka verkar inte kunna användas när det kommer till hur många personer man vill ha ett äktenskap med.

Skulle tre vuxna samtycka om att gifta sig allihop vore det fel om någon annan nekade dem denna rätt. Är det inte exakt samma sak som att inte tillåta två män eller två kvinnor att gifta sig med varandra? Varför har vi valt att dra strecket vid just två personer?

I dagens Sverige är tvångsäktenskap olagligt – oavsett om polygami är tillåtet eller inte. Att dubbellagstifta mot ett problem och samtidigt kränka andra människors frihet kring äktenskap och romantiska läggning är onödigt.

Vissa hävdar att om vi tillät polygama äktenskap, så kommer människor bli tvingade att gifta sig med flera personer. Men då vill vi svara; varför då? Det förekommer inte att homosexuella tvingas att gifta sig sedan de faktiskt fick, första maj 2009.

Även om det gör det, så förekommer det lika mycket hos heterosexuella monogama äktenskap, enligt Storbritanniens FMU-statistik.

I Sverige är det okej att vara i ett förhållande med flera personer. Men när det kommer till att gifta sig är det endast accepterat att vara i monogamt förhållande.

En viktig punkt i det hela är även huruvida personerna ärver efter varandra. Gifter sig två personer med varandra och det är fler än dem i förhållandet kan det hända att arvet endast går till den som ingår i äktenskapet.

Att tillåta polyamorösa att gifta sig kommer även göra att de ingår i skyddslagstiftningen som handlar om att skydda partners ekonomiska och sociala rättigheter vid till exempel skilsmässor.

Tyskland strider mot tvångsäktenskap på fel sätt. Med att förbjuda polygama äktenskap, så inkräktar det bara på rättigheterna på de samtyckande som vill ha fler än två personer i sitt förhållande.

Man borde bekämpa de som faktiskt missbrukar rättigheten de har att gifta sig, i stället för att förbjuda saken innan det händer.

Hugo Pringle, 1:a Vice Ordförande CUF Helsingborg
Caroline von Seth, Distriktsstyrelseledamot CUF Storstockholm

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde polygami legaliseras?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.