Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israels ambassad: Avtalet mellan Israel och Turkiet är en seger

- 29/06/2016, 11:48
1 av 3

TT/TT

2 av 3

Tsafrir Abayov

3 av 3

Ap

Israels ambassad: "Avtalet är att det förhindrar terror och/eller militära aktiviteter mot Israel från turkiskt område, även vad gäller insamling av ekonomiska medel för detta ändamål".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Israel har ingått ett strategiskt viktigt avtal vad gäller säkerhet, regional stabilitet och ekonomi. På en presskonferens i Rom sa premiärminister Netanyahu att ”det är mitt ansvar som premiärminister att se till våra strategiska intressen baserade på vad som händer på den internationella arenan samt i förhållande till våra egna behov vad gäller säkerhet och ekonomi”.

Den första delen av det nya avtalet mellan Israel och Turkiet skyddar IDF:s soldater och befälhavare från att åtalas för händelserna i samband med Mavi Marmara.

Avtalet stipulerar dessutom att det turkiska parlamentet kommer rösta igenom ett lagförslag som upphäver alla processer med anknytning till detta i Turkiet.

Den andra delen medger en fortsatt marin säkerhetsblockad av Gazaremsan. Detta är avgörande för att förhindra att Hamas fortsätter utveckla sin terrorinfrastruktur och vapenarsenal. Alla skepp som bär civil eller humanitär last tillåts som vanligt att transportera det genom Ashdod.

Den tredje delen av avtalet möjliggör hantering av humanitära frågor på Gazaremsan under förutsättning att hänsyn tas till Israels säkerhetsöverväganden. Förutom den humanitära aspekten är detta även av intresse för Israel på ytterligare två områden, vatten och elektricitet.

Ytterligare en del av avtalet är att det förhindrar terror och/eller militära aktiviteter mot Israel från turkiskt område, även vad gäller insamling av ekonomiska medel för detta ändamål.

Avtalet öppnar upp för samarbete inom ekonomi och energi. En del av detta är att öppna upp marknader för israelisk gas. Leviathan-fältet skulle kunna förse både Egypten och Turkiet med gas samt att gasen via Turkiet kan nå de europeiska marknaderna.

Läs hela Netanyahus tal här.

Israels ambassad i Stockholm