LUF:s Joar Forssell vill att den svenska modellen görs om för att få fler utlandsfödda i arbete.
LUF:s Joar Forssell vill att den svenska modellen görs om för att få fler utlandsfödda i arbete. - Foto: Privat/LO

LUF: Krossa facket

Joar Forssell: Även om en svensk arbetare skulle förlora jobbet är det inte skäl nog att isolera arbetsmarknaden.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den svenska modellen med tuffa regler och höga löner i kollektivavtal hindrar utlandsfödda och ungdomar att få in fot på den svenska arbetsmarknaden. Facken har strejkat för tarifflöner, krångliga pensionslösningar och kostnadsdrivande anställningsformer. De är sammanslutningar av människor som redan har jobb och ofta beter de sig som karteller. Kollektivavtalens utformning och fackens makt att få igenom i princip vad de vill måste utmanas.

Liberalerna har velat skydda den svenska modellen. Det är bättre om arbetsmarknadens parter bestämmer löner än om politiker ska göra detsamma. Dagens svenska modell är dock skapad för en annan tid. Nu är färre organiserade i fack. För att leda debatten mot den svenska modellen bör Liberalerna driva tre förslag som alla skulle försvaga facket och öppna upp arbetsmarknadens för fler.

Minska fackens möjlighet att använda konfliktvapnen. Det är orimligt att facken genom nålsticksoperationer kan slå ut vitala samhällsfunktioner eller driva företag till konkursens brant. Målet med konflikten måste stå i proportion till skadan av konflikten. En proportionalitetsregel borde därför införas. Självklart ska alla få organisera sig hur de vill, men idag använder facken sina rättigheter till närmast osjälig utpressning.

Gör a-kassan obligatorisk. Genom att göra a-kassan allmän blir arbetsmarknaden tryggare för fler. Fler får ekonomiska möjligheter att säga upp sig från en ohållbar arbetssituation och individernas förhandlingsposition stärks. Dessutom minskar det incitamenten att organisera sig fackligt.

Ta bort det indirekta kravet om kollektivavtal för att få arbetstillstånd. I dag krävs tillstånd och kollektivavtalsenliga villkor för att få arbeta. Till stor del kan detta förklaras med att facken velat skydda sina medlemmar från konkurrens. Resultatet är utanförskap och en djup klyfta mellan de som har och de som inte har jobb. Även om en svensk arbetare skulle förlora jobbet är det inte skäl nog att isolera arbetsmarknaden.

Det är inte rimligt att de som redan har jobb tillåts diktera möjligheterna för dem som går arbetslösa. Svagare fack och mer makt till den enskilde arbetaren ökar konkurrensen och ger fler en chans till ett första jobb. Därför bör Liberalerna utmana facken och den svenska modellen.

Joar Forssell
Förbundsordförandekandidat Liberala ungdomsförbundet

LO
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.