MUF: Därför placerade vi ut 240 flyttkartonger i Visby

MUF: Många unga skulle nog vilja säga ”välkommen till vår verklighet” när politiker reagerar på höga hyresnivåer under Almedalsveckan.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Boverkets prognoser behövs över 700 000 nya bostäder till 2025. Sen prognosen gjordes har Sverige dessutom mött rekordmånga flyktingar som precis som alla andra kommer att behöva bostäder.

Bostadskrisen i Sverige växer för varje dag och inga omfattande förslag finns ännu presenterade som på allvar skulle göra någonting åt situationen.

Med bostadsbrist i 240 av Sveriges 290 kommuner är det dags att säga att det räcker nu. Moderata Ungdomsförbundet placerade natten till måndag ut 240 flyttkartonger med kommunnamnen på de 240 kommunerna som har bostadsbrist. Det är dags att låta fler unga packa en flyttkartong till ett eget boende.

Den verklighet som politik- och opinionssverige möter på bostadsmarknaden under Almedalsveckan är en verklighet som ligger skrämmande nära den som dagens ungdomsgeneration möter. Det är uppenbart att någonting har gått väldigt fel när kompisens soffa eller ett svindyrt svartkontrakt känns som en vinst.

Den förda bostadspolitiken har nått vägs ände. Förutom förlusterna för en ungdomsgeneration som tar klivit ut i självständighet och vuxenliv allt senare så är förlusterna i konkurrenskraft enorma. När Sveriges storstäder slår sig in på topplistorna över de svåraste städerna att få en bostad i och samtidgt har bland de längsta byggtiderna i Europa måste en reformagenda för bostadsmarknaden formuleras.

Inom framförallt tre områden behöver reformerna komma på plats så snart som möjligt:

– Underlätta uthyrningen av det befintliga beståndet. Vill någon hyra ut ñ låt hen göra det. Vill någon hyra – låt hen göra det. Se till att bostadsrättsföreningarna inte kan stoppa uthyrning, låt uthyrare och hyrestagare komma överens om hyran och släpp regleringarna kring hyresförmedling.

– Låt den som vill bygga göra det och sätt fart på byggandet. Långa beslutsprocesser och rigda regelverk drar både ut på tiden och sätter käppar i hjulen byggandet. Korta planprocesserna med färre beslut och kapa i regelverken kring var och hur man får bygga.

– Få ordning på hyresmarknaden. I olika stadium av livet behövs olika boendeformer. Samtidigt har den icke-fungerande hyresmarknaden ställt till det ännu mer. Unga utan besparingar som egentligen föredrar en hyresrätt belånar sig för att köpa bostadsrätt. Äldre som oftare har kapital slår efter decennier i hyresköerna till på hyreskontrakt som är allt annat än marknadsmässiga.

Att börja med att tillåta fri hyressättning i nyproduktion vore ett första steg för att få mer marknad på hyresmarknaden.

När Alliansen i höst ska lägga fram en gemensam bostadspolitik borde det här vara delar att på allvar ta tag i för att få fart på byggandet.

Rasmus Törnblom,
Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

/
Muf
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.