Elin Nilsson (M) tycker politiken behöver en egen Zlatan.
1 av 3
Elin Nilsson (M) tycker politiken behöver en egen Zlatan. - Foto: Privat/TT/TT
Anna Kinnberg Batra.
2 av 3
Anna Kinnberg Batra. - Foto: Marcus Ericsson/ TT
Elin Nilsson.
3 av 3
Elin Nilsson. - Foto: Privat

Almedalsveckan borde bli det nya Fotbolls-EM

Moderat: Vi behöver en politikens Zlatan som kan inviga dem som är ännu oinvigda i politiken.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Elin Nilsson är föreläsare och moderat kommunpolitiker i Sundsvall.

Fotbolls-EM har stått för dörren och ingen missade väl Sveriges intåg i denna giganternas maktkamp den 13 juni. Hela Sverige höll andan och tummar. Och oavsett att det inte gick som vi ville så består kärleken till det svenska landslaget.

Eller kärleken till Zlatan är kanske bättre uttryckt. Han som spelat sin sista landslagsmatch och på vägen till att bli en av världens främsta fotbollsspelare även har gjort en annan resa: som inspiratör, förebild och personifiering av den svenska drömmen.

Många är de unga människor som aldrig trott att de skulle bli något eller komma någonstans som influerats av honom och vågat tänka annorlunda om sin framtid.

När David Lagercrantz skrev boken om Zlatan fick den stort genomslag hos en grupp som läser väldigt lite böcker och även har svagare skolresultat –tonårskillarna. Så väl läsandet som tron på att det är möjligt att klättra några steg uppåt på samhällets stege växte.

På i går inleddes ett annat giganternas maktkamp, Almedalsveckan i Visby, som dessvärre många unga kommer att missa innehållet av. Trots medias intensiva rapportering, allt uppdaterade, instagrammande och twittrande som sker på plats så är det få unga förunnat att veta vad som sker i Almedalen.

Det beror så klart mycket på de medievanor vi har och framför allt vilka som finns i våra flöden. Den stora massan ungdomar idag läser inte direkt från nyhetssajterna utan klickar vidare på länkar som delas i sociala medier.

Finns det ingen i vän- eller bekantskapskretsen med ett aktivt intresse för politik så är risken större att missa vad som händer på den arenan. Människor med liknande intressen tenderar att flockas kring varandra, så väl i den fysiska som i den digitala världen.

Vilka informella beslut fattas när ridåerna från de direktsända partiledartalen gått ner?

Vilka journalister och politiker skålar med varandra?Hur ser planeringen bakom ut för de organisationer som lyckas få genomslag?

Hela Sveriges maktelit befinner sig i det lilla vattenhålet under en veckas tid. Alla för att föra fram sina budskap, lära sig nya saker, mingla, göra high fives med gamla och nya vänner, lyssna på och analysera partiledarnas tal.

Det är långt ifrån bara politiker som sluter upp: PR-konsulter, intresseorganisationer, journalister, författare och opinionsbildare finns bland besökarna. Kategorierna av deltagare är lika många som förväntningarna på veckan är höga.

Förra året genomfördes 3 465 seminarier eller andra arrangemang och den uppskattade mängden besökare var över 30 000 enligt Region Gotland. All time high.

Och visst är tillväxten fantastisk. Men vi måste ställa oss frågan hur de politiska sommarspelen kan bli en pjäs även för de ännu oinvigda. De unga som inte vuxit upp i politiska miljöer men som är beroende av en miljö med en framåtsyftande politik. De unga som har något viktigt att säga men inte fått en mikrofon och en strålkastare riktad mot sig vid en mediebevakad paneldebatt i Almedalen.

Vad vet 20-åriga jobbsökande Alma i Trollhättan eller 19-åriga studenten Viktor som skrivit upp sig i bostadskön i Piteå om vem som sitter vid vilket bord på Donners Brunn på kvällarna under Almedalsveckan?

Antagligen har de mer koll på Fotbolls-EM än på Almedalsveckan. Även då det inte är John Guidetti och Sebastian Larsson som ska fixa deras jobb och bostäder. Det är Stefan Löfven och Peter Eriksson som bär det ansvaret på sina axlar.

Enligt Lupp-rapporten Ung idag, som släpptes 2016 och behandlar statistik om unga mellan 16-25 år, är 59 procent av Sveriges unga intresserade av politik, samhälle och omvärld. Samtidigt är det bara 13 procent av gruppen unga som deltagit i politiska aktiviteter.

Självklart är Almedalen inte ett inofficiellt eller hemligt evenemang. Möjligheterna att ta del av vad som sägs under den politiska veckan är stora. Men så var även möjligheterna för unga killar att läsa böcker innan boken om Zlatan skrevs. Det behövs något mer än tillgänglighet - en gnista som tänds.

Vi behöver en politikens Zlatan och någon som skriver boken om honom eller henne. En dörröppnare och förebild för de oinvigda, framför allt för de som har inget eller mycket litet hopp om framtiden.

Nycklarna till att lösa ungdomsarbetslösheten och den växande bostadskrisen finns i Almedalen. Men dörrarna som ska öppnas finns i resten av Sverige. I Arvidsjaur, Emmaboda, Gullspång, Kumla, Vilhelmina, Åmål och alla andra platser där unga människor längtar efter sitt första jobb och en första egen bostad.

Elin Nilsson,
Moderat kommunpolitiker i Sundsvall

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behöver politiken en Zlatan?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.