Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag hatar våldtäktsstrukturen, inte dig som individ

- 05/07/2016, 12:06 -
Tova Flodin skriver om våldtäktskulturen.
1 av 3

Tova Flodin skriver om våldtäktskulturen.

Privat/TT

Tova Flodin.
2 av 3

Tova Flodin.

Privat

"Ifrågasätt de som våldtar, inte de som känner rädsla och ilska".
3 av 3

"Ifrågasätt de som våldtar, inte de som känner rädsla och ilska".

TT

Debattören: Killar, snälla, bli inte arg på oss som generaliserar, bli arg på dem som tvingar oss att göra det.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För några dagar sedan så våldtogs en tjej i publikhavet på Bråvalla. Vad blir reaktionerna? Jo Twitter svämmar över av killar som känner sig kränkta över att de blir generaliserade. De är ju snälla killar som aldrig skulle röra någon utan den personens samtycke.

Än en gång har fokuset förflyttats från offret, till hur synd det är om männen som antas vara något de inte säger sig vara. De säger att 99 procent av alla killar inte är våldtäktsmän, att det är individer som våldtar och endast dem som vi behöver vara rädda för.

Visst är det sant, alla män utnyttjar inte andra personer sexuellt, långt ifrån alla. Men hur ska jag veta det när jag går ensam hem i mörkret? Vi icke-män måste generalisera, för hur ska vi veta vilka som är våldtäktsmän eller inte? Det är generaliseringen som räddar våra liv. Jag vill inte generalisera, men jag gör det av rädsla, för att jag måste.

Så killar snälla, bli inte arg på oss som generaliserar, bli arg på dem som tvingar oss att göra det. Det är inte vi icke-män som står ansvariga för generaliseringen, det är de som utfört våldtäkter och sexuella utnyttjanden av våra systrar, vänner och familjemedlemmar.

Jag hatar inte dig, jag hatar våldtäktsstrukturen, och tyvärr är du en del av den när du istället för att förbanna dig över att våldtäkter sker, förbannar dig över att icke-män känner ilska och rädsla mot män. Inte mot dig personligen, utan män som grupp.

Ifrågasätt de som våldtar, inte de som känner rädsla och ilska.

Tova Flodin,
Språkrör, Grön Ungdom Sundsvall