Fredag 14 Maj
Stockholm

Kvinnohat förtrycker, mördar och våldtar – ändå vill ni prata manshat

1 av 2
2 av 2

Debattören: För att jag när jag var 14 fick en hand på mitt lår. För att andra unga tjejer ska slippa det.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Anna Hellberg bor utanför Karlstad och är 18 år.

Följ hennes blogg: http://annahellberg.spotlife.se/.

För att jag alltid har en plan. För att jag har telefonen redo att snabbt ringa hem. För att jag flera gånger gått omvägar på stan. För att jag alltid är beredd. För att jag sänker blicken och länger på steget. För att jag låtsas som att jag inte hörde busvisslingen eller kommentaren. För att jag måste skriva detta.

För att jag måste försvara mig. För att jag är van vid att försvara mig. Försvara mitt klädval. Försvara att jag inte sätter mig ner. För att min rädsla skrattas åt. För att min oro förnekas. För att när jag blir berövad rätten till min kropp så är det mitt fel. För att när någon klär av mig med en blick, så är det för att ”boys will be boys”.

För att när hon blev våldtagen, så kämpade hon inte emot tillräckligt. För att när jag berättar att min rädsla är ett problem för många, så är responsen ”inte alla män”. För att ”feminism är osexigt.” För att jag med andra ord inte är tillfredsställande för en man om jag står upp för mig själv. För att allt det här föddes jag in i. För att jag är en tjej.

För att när jag sa att jämställdhet handlar om att jag vill vara lika mycket värd som min bror, så sa du att om det ska vara jämställt så måste en kvinna lära sig ta ett slag. För att du inte ser att det redan är kvinnorna som tar slagen. För att du blundade för det jag sa. För att du jämförde min kropp med pengar. För att du objektifierade min kropp.

För att ”kvinnor bör stå i köket”. För alla gånger jag blivit kallad hora, när jag inte låtit min röst tystas. För de gånger man känt någon tafsa när man går ut. För gångerna du drog sexistiska skämt. För att alla skrattade åt dem.

För att jag inte är lika uppskattad som en man på arbetsmarknaden. För att människor tar illa upp när man säger att man är feminist. För att ingen tycker att det är något fel med det. För att det bästa jag har att erbjuda är min kropp. För att vuxna män berättat för mig att jag förtjänar att bli våldtagen. För att det alltså finns människor som uppmuntrar till våldtäkt.

För att jag när jag var 14 fick en hand på mitt lår. En hand som inte skulle vara där. För att andra unga tjejer ska slippa det. För att sexuella brott aldrig är offrens fel. För att straffet för våldtäkt uppenbarligen inte hindrar förövarna. För att ”vad hon hade på sig” fortfarande är en fråga som ställs.

För att det spelar roll om hon hade druckit alkohol. För att den som våldtar alltså inte ensam bär skulden. För att många nu hann blunda för poängen och tänka ”inte alla män”, eller ”det är minsann inte bara män som våldtar”, eller ”sluta leka offer”. För att man inte ser problemet i det. För att man blundar för att kvinnor är en betydligt mer utsatt grupp och går i försvar.

För att det är offrets fel. För att det jag säger kommer skyllas på mens. För att jag förminskats. För att jag vet att jag kommer få tugga grus för mina ord. För att det finns folk som vägrar se. För att kvinnohat förtrycker, våldtar och mördar, och för att manshat är ett hetare ämne att diskutera ändå.

För att jag ”hatar män” för att jag älskar mig själv. För att det alltså finns folk som på fullaste allvar tror att jag hatar män. För att jag inte gör det. För att jag älskar män. För att jag älskar kvinnor. För att jag hatar att människor, kvinnor som män och andra kön, vägrar förstå. För att de inte försöker förstå. För att de blundar för det jag säger. För att de ber mig ”sätta mig ner”.

Därför, är jag för rädd för att hålla tyst. Därför ber jag dig att se djupare än att gå i försvar. Jag klandrar inte dig.

Jag säger inte att det är ditt fel. Jag säger inte att alla män våldtar eller att allt är männens fel, jag klandrar inte män, det vet du också – men det är ett mansdominerat samhälle, och vi måste samarbeta för att ta oss ur det.

Våga se sanningen. Jag vet att du är smart nog att förstå vad jag menar. Kalla mig inte hora och vänd ryggen till. Skyll inte på mens. Var större än så. Var modigare än så.

Anna Hellberg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela