Lördag 8 Maj
Stockholm

Samantha, 15: "SD borde ta till sig de så kallade svenska värderingarna"

1 av 2
2 av 2

"Sverigedemokraterna som ständigt tjatar om de så kallade svenska värderingarna, såsom allas lika värde och rättigheter, skulle ju kanske börja med att själva ta till sig dessa värderingar."

Kommentera (100)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Samantha Ribeiro Johansson är 15 år gammal och bor i Västerås. Hon är aktiv i Grön Ungdom.

Nyligen hemkommen från min första vecka i Almedalen förundras jag över hur fantastisk denna unika politiska mötesplats är. Men trots en härlig vecka, full med nya insikter och möten så är det något jag under dessa dagar tröttnat väldigt mycket på, nämligen uttrycket "Svenska värderingar."

Jag tror inte någon av dessa politiker som vi sett använda det här uttrycket skulle kunna ge ett rakt svar på vilka som är de svenska värderingarna, och framför allt, vad det är som gör dem så svenska? Det är ett tomt uttryck som används för att säga att värderingarna vi har i Sverige på något sätt skulle vara bättre än andras. Det används förr att återigen lägga skulden på det "osvenska". En retorik som jag hade hoppats att vi skulle få se stanna inom Sverigedemokraternas ramar.

Sverigedemokraterna som ständigt tjatar om de så kallade svenska värderingarna, såsom allas lika värde och rättigheter, skulle ju kanske börja med att själva ta till sig dessa värderingar. Jag har hela mitt liv bott i ett invandrartätt område men jag har aldrig känt mig otrygg när jag varit ute sent på kvällen. Däremot såg jag mig ständigt oroligt över axeln på vägen hem på kvällen under Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Första gången i mitt liv kände jag mig osäker på grund av hur jag ser ut, på grund av den jag är.

För sanningen är att det finns inget som heter svenska värderingar. Vi kan inte sätta en nationalitet på värderingar. Människors olika värderingar är, har alltid varit och kommer att förbli individuella. Bara för att du bor i eller fötts i ett visst land så ger det dig inga specifika värderingar. Dina värderingar kan påverkas av saker som kultur, religion, familj och uppväxt. Men framförallt av dina egna val.

I dag kommer många till Sverige med en annan kultur och religion vilket i sig är en stor rikedom. Men det är inte något nytt, vi har alltid haft olika kulturer och religioner inom Sverige. När det gäller religion går det inte heller att säga att en viss religion skulle ge oss vissa värderingar. Jag är kristen men mina kristna värderingar är helt andra än vad vissa skulle vilja kalla kristna värderingar.

Snarare än att uppmuntra till att vi alla i Sverige ska ha sunda värderingar och följa under den svenska lagen så skapar uttrycket Svenska värderingar en förstärkning av ett vi och dom. Vi ska alla stå upp för ett fritt och solidariskt Sverige där allas lika värde och rättigheter står i centrum, skyldigheter och rättigheter ska gälla oavsett vart man kommer ifrån. För det behöver vi inga svenska värderingar, endast sunda värderingar och det är som tur är inget som vi bara har i Sverige.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (100)
Kopiera länk
Dela