Kalla inte Daesh för jihadister – det är kränkande mot äkta muslimer

- 16/07/2016, 13:14
Muhammed Hassaneh vill inte att Daesh kalas för jihadister.
1 av 2

Muhammed Hassaneh vill inte att Daesh kalas för jihadister.

Privat / TT

Terrorgruppen är inte jihadister menar han.
2 av 2

Terrorgruppen är inte jihadister menar han.

TT

Muhammed Hassaneh: Alla som kallar terrorister för jihadister har antingen fått allt om bakfoten eller driver en ond agenda.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att använda ordet "jihadist" som beteckning för terrorister är i dag så pass allmänt vedertaget inom svensk media att det snarast vore vilseledande att använda annan beteckning. Detta blev särskilt tydligt i samband med bombdåden i Irak förra veckan.

Vad som tyvärr inte är lika vedertaget är ordens riktiga innebörd. När ni använder det om Daesh gör ni oss muslimer orätt och blåser på islamofobin.

Inom islamisk rättstradition betyder ordet jihad att man strävar efter det goda och tar avstånd från det onda. Begreppet tar inte sikte på någon speciell företeelse – som krig – utan syftar snarare på en livsfilosofi om ett gott leverne i Guds namn och för Guds sak. En filosofi vi alla muslimer vill följa, vi vill leva och dö som jihadister.

En jihadist kan därför lika gärna vara en hjälpsam samarit som en krigare vars uppgift är att skydda sitt hem mot inkräktare. Och terrorister är dessa inkräktare!

Alla som betecknar terrorister som jihadister i stället för vad de egentligen är – inkräktare – har sålunda antingen fått allt om bakfoten eller driver en ond agenda. Ni ger dem bara legitimitet som bidrar till den våg av islamofobi som i dag sveper in över Europa.

Vissa av er tänker säkert att jihadist i allmänhet betyder terrorist, varför ska vi då bry oss om vad islam har att säga om begreppet (bortsett från att islamofobin annars blir allt starkare)? Jo, eftersom islam har patent på begreppet sedan 1400 år tillbaka. Detta är vad jihad betyder för oss 1,6 miljarder muslimer. Ni kan inte bara ändra på begreppet efter egen vilja. Allt annat tyder på imperialistiskt, alternativt islamofobiskt, tänkande. Då är ni en del av problemet. Och vi en del av lösningen.

Jag vill uppmana er allihop att sluta springa terroristernas ärenden. Det är kränkande för oss muslimer – terrorismens främsta motstånd och offer – att få höra detta ord som en beteckning för terrorister. Nu när ni har en gnutta insikt, ha en gnutta stolthet.