Så hindrar du Pokémon Go från att förstöra ditt liv

- 25/07/2016, 09:22

Privat / TT

"Vi vill stötta utvecklingen av liknande spel i framtiden, och passa på att ge lite tips till föräldrar som har barn som spelar detta omåttligt populära Pokémon Go."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Pokémon Go, årets spel? Spelet har laddats ner fler gånger på mobilen än Tinder och håller nu även sakta på att gå om Twitter. Spelet är helt klart genialisk där nu speltillverkarna har gjort världen till en lekplats genom våra mobiler. Tonåringar som var vana att sitta helt isolerade i sina rum och spela är nu helt plötsligt ute i naturen och utomhus och rör på sig. Detta är fantastiskt bra.

Dessutom motiverar det människor att komma ut ur huset och få lite motion och där vi nu börjar interagera med nya människor. Numera behöver vi egentligen inte prata med varandra ansikte mot ansikte, bara genom sms och mejl med mera. Så det finns många fördelar.

Vi på Dataspelsakuten ser positivt på utvecklingen av spel, där motion är en viktig faktor som tidigare förbisetts i de flesta spel. Vi vill stötta utvecklingen av liknande spel i framtiden, och passa på att ge lite tips till föräldrar som har barn som spelar detta omåttligt populära Pokémon Go.

1. Se upp för trafiken eller andra saker som finns där ute. Det är lätt att bli distraherade när vi håller på med våra mobiler, risken är ännu högre för unga än för vuxna spelare som jagar pokémons på tunnelbanor och på övergångsställen.

2. Håll i pengarna, det är mycket enkelt att köpa fördelar i spelet, som är designat så att det blir roligare om man betalar. Om ditt barn har ett abonnemang som du betalar med ditt kreditkort, skapa då en kod som ditt barn inte har tillgång till. Inte helt säkert, för det går att knäcka dessa koder men underlättar så att du inte får en räkning på flera tusen nästa gång det är dags att betala.

3. Och bli inte fångad i rankning och belöningssystemet som finns i spelet. Vi gör nästa vad som helst för att fånga våra favoritdjur. Folk klättrar över till privata byggnader, säkerhetsområden, går in i obevakade grottor, klippor och liknande. Dopaminet i våra kroppar gör att vi ständigt vill klättra och levla upp oss till nya banor, få mer poäng och så vidare. I slutändan är det trots allt bara ett spel. Hitta en balans.

4. Gör det till en social aktivitet för hela familjen, där ni kan tillsammans umgås ute i naturen och leta efter era pokémon favoritdjur.

5. Ha mobilfria zoner där ni inte spelar Pokémon Go, och lev efter det själv. Till exempel vid matbordet, före frukost, när ni skall gå på bio och så vidare.

6. Som bilförare, använd aldrig Pokémon Go samtidigt som du kör din bil. Människor har även setts cykla, åka moped eller airwheels samtidigt som man jagar pokémons. Även det kan vara farligt och bör undvikas.

7. Jaga inte pokémons i ditt sovrum. Låt ditt sovrum få vara teknikfritt så att du kan koppla av ditt nervsystem och din hjärna så att du kan få bättre sömnkvalité.

8. Låt spelet bli en morot för att ditt barn att se nya platser men håll dig till begränsad tid. Om du kan få med ditt barn på nya resor men inte spela hela tiden har du skapat en win win-situation. Ni kan nu åka tillsammans och handla, tvätta bilen, hälsa på mormor och så vidare.

9. Se till att ni har fickpengar eller en rejäl matsäck om ni tänker vara borta hela dagen för att jaga pokémons. Ni kommer att röra på er mycket och bränna en massa kalorier. Se till att även dricka en massa vatten under dagen.

10. Slutligen ha riktigt roligt tillsammans, låt spel stärka er relation och din barns verklighet och aldrig begränsa den.

Patrik Wincent, Terapeut, författare och föreläsare Dataspelsakuten
Patrik Forsberg, coach, föreläsare Dataspelsakuten