Onsdag 18 Maj
Stockholm

Medan du läser det här tvingas en 12-åring gifta sig med en 20 år äldre man

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Debattören: Sverige kommer aldrig kunna stoppa detta men jag ber på mina bara knän att vi aldrig ska kompromissa med barnäktenskap.

Kommentera (56)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jonatan Alfven jobbar med att rädda flickor från prostitution och trafficking i Nepal.

Följ honom och organisationen LoveNepalpå Facebook.

På New Yorks gator gjorde man ett experiment. Man lät en äldre man gå ut med en 12-årig flicka i bröllopskläder och fotografera.

Man ville se reaktionen. Skulle folk bry sig? Svaret kom omedelbart. Hela gatan fylldes snabbt med folk och utvecklingen blev direkt hotfull mot mannen, medan kärleken till den lilla flickan inte fann några gränser.

Det är så vi tänker. Det är så vi reagerar. Vi älskar våra barn. Våra döttrar. Vi vill inte ha något med barnäktenskap att göra. Det är fullt naturligt. Men tyvärr är inte alla eniga med oss.

För två år sedan hade ryktet från de svenska kommunerna nått riksdagen. Det pratades om 100-tals barnäktenskap i vårt land. Ett problem man aldrig haft stod nu och knackade på dörren och de politiska etablissemanget stod nu för ett val. Förbjuda eller tillåta.

Beslutet kom och man gick ut och sa att man stramat åt lagen. De gjorde man visserligen. Man sa att barnäktenskap ska vara olagligt. Men det skulle ta över ett år innan samhället upptäckte att politikerna flikat in ett undantag.

Av någon anledning hade man lagt in att om giftermålet hade ingåtts i "parets" hemland skulle det kunna legaliseras om socialstyrelsen anser att äktenskapet vore bra för paret. Jag vet faktiskt inte om man tror på allvar att en 13-årig flicka från Syrien skulle öppna upp sig för främlingen på socialstyrelsen när hennes make flämtar henne i nacken samtidigt som hon plågas med trauman från krigets helvete.

Jag vet faktiskt inte men däremot vet jag att Sverige sätter sig över FNs barnkonvention och Sverige går under allt som heter medmänsklighet. Vi sänker oss till ett fruktansvärt sätt att se på barn. Hur tänker man? Alltså förlåt. Men det finns ingen logik. Kom igen. Ni som håller med. Visa ert stöd.

Våra folkvalda får inte hålla på så här. Leka med barns liv. Vi kräver att man ser över den här lagen och inte skiljer på svenska eller syriska flickor. Vi vill att Sveriges politiker står upp för alla människors lika värden och underkänner varenda barnäktenskap som finns i detta land.

I Göteborg upptäckte man ett fall där en 14-årig flicka var gift med en 22-årig man. Man samlade sig i kommunen och undrade sig; vad håller vi på med egentligen? Vad är de som händer? Strax därefter beslutade man att gå emot riksdagens beslut och underkänna alla barnäktenskap och i stället ta hand om alla flickor under 18 år. Sen, när flickan blivit myndig, får hon tillbaka de val hon tidigare blivit bestulen. Det kallas frihet, det kallas medmänsklighet. Tack Göteborg!

700 miljoner människor har gått igenom ett barnäktenskap i vår värld. Medan du läser den här texten tvingas en 12-åring stå och lova trohet till en 20 år äldre make. En 13-åring blir av med sin oskuld och en 15 åring dör i sin första graviditet.

Sverige kommer aldrig kunna stoppa detta men jag ber på mina bara knän att vi aldrig ska kompromissa med barnäktenskap. Det är unga flickor vi pratar om. De har ingen röst. De är förtryckta.

Kära älskade politiker. Förbjud barnäktenskap. Skapa en tydligare lagstiftning utan gråzoner där man inte skiljer på svenska Lisa och syriska Nadja. Snälla. Gör om. Gör rätt.

Jonatan Alfven

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (56)
Kopiera länk
Dela