Tisdag 27 Sep
Stockholm

Därför tog vi oss in på en djurfabrik och fritog kalkoner

Aktionsgruppen Tomma burar fritar kalkoner.
1 av 3
Aktionsgruppen Tomma burar fritar kalkoner. Foto: Privat/Privat
2 av 3
3 av 3

Tomma burar: I Sverige dödas nästan en halv miljon kalkoner varje år. Fler än alla kor och tjurar som dödas för att bli mat åt människor.

Kommentera (165)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Tomma burar är en aktionsgrupp som genomför civilt olydiga och ickevåldsliga djurrättsaktioner.

Läs mer på deras hemsida: tommaburar.se

Sedan 80-talet har USA:s president benådat en kalkon varje år inför storhelgen Thanksgiving. För två år sedan skämtade Barack Obama om att han räddade djuret från ett ”hemskt och delikat öde”.

Han tillade att ”USA är ett land som ger alla en andra chans och den här kalkonen har förtjänat sin rätt att leva ett bekvämt liv.” Mot slutet av talet sa han: ”Deras mindre lyckligt lottade kalkonbröder kommer att vara en del av ett Thanksgiving-mål”. Obama förklarade inte varför den utvalda kalkonen förtjänade livet och resten av de 300 miljoner kalkoner som dödas varje år i USA inte förtjänade att leva.

Kanske säger USA:s kalkonbenådning något om vårt kluvna förhållande till djur. Å ena sidan bryr vi oss om djur och tycker att det är fint att rädda livet på andra varelser. Å andra sidan finns det många som av tradition eller för smaken äter djur.

I The hunger games tävlar medborgarna med livet som insats. President Snows benådande av vinnaren är en distraktion och maktdemonstration för att behålla makten. Kan det vara så att den årliga benådningen av kalkoner är en ritual som ska visa på människans oinskränkta makt att ge och ta liv? Att räddandet av en kalkon dövar vårt samvete så att vi kan fortsätta att ta livet av miljoner av hans syskon?

Den 27 juli utförde djurrättsgruppen Tomma burar en fritagning av fyra kalkoner från en djurfabrik i Östergötland. De har nu körts till ett kärleksfullt hem där de får leva ett gott liv och inte riskerar att bli dödade.

I Sverige dödas nästan en halv miljon kalkoner varje år. Det är fler än alla kor och tjurar som dödas för att bli mat åt människor. Kalkoner i Sverige lever korta liv, trångt instängda i stora fabriker utan att någonsin få gå ut och känna solen på sina vingar. De har avlats fram att växa så snabbt att de inte längre har möjlighet att flyga eller att para sig. Fotskador i kalkonfabrikerna är vanliga eftersom de tvingas att gå runt i sin egen avföring.

Till skillnad från USA:s president menar vi i Tomma burar att alla kalkoner förtjänar att leva goda liv och inte bli dödade när de når en viss vikt.

Kalkonbenådning på Vita husets gräsmatta vill döva våra samveten. Vi hoppas att kalkonfritagningen kan hjälpa till att väcka våra samveten. Vi alla behöver påminnas om att vi inte längre behöver utöva våld mot djuren för att tillfredsställa våra mänskliga behov. Människan klarar sig utmärkt på mat från växtriket och i dag är det godare och lättare än någonsin att laga veganskt.

Kalkoner, eller andra djur som vi föder upp för mat, har inte gjort sig skyldiga till något brott. De behöver därför inte benådas från något. De har rätt att slippa att avlas fram och födas upp för att efter ett plågsamt liv hamna på någons tallrik. Genom vår kost och genom vårt engagemang för djuren har vi gemensamt en möjlighet att skapa en värld där vi säger nej till våld mot djur.

Tomma burar:

Alice Gry Andersson

Michelle Berghäll

Martin Smedjeback

Ramin Winroth

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (165)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.