Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skansen-Jonas: Förbjud vilda djur på cirkus

- 02/08/2016, 14:53
Jonas Wahlström vill se ett slut på vilda djur på cirkus.
1 av 2

Jonas Wahlström vill se ett slut på vilda djur på cirkus.

TT/TT

Jonas Wahlström.
2 av 2

Jonas Wahlström.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Jonas Wahlström: Cirkus är en mycket gammal tradition, men det räcker med domesticerade djur.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Cirkus kan vara en fantastisk upplevelse. Men knappast för de vilda djur som har figurerat på cirkusar.

Flera länder i Europa har redan förbjudit vilda djur på cirkusar. Men man kan fortfarande, framför allt i Asien och några få länder i Europa se lejon och tigrar som hoppar genom brinnande ringar. Björnar som går på lina schimpanser i utklädnad och hattar. Som gör konster de aldrig skulle gjort i naturen.

I Sverige förbjöds rovdjur och apor på cirkusar redan 1960 med undantag av elefanter och sjölejon. Cirkus Scott deklarerade redan för några år sedan att man inte längre skulle vissa elefanter. Man hade ej heller haft sjölejon på flera år. En utmärkt självsanering.

Högst sannolikt kommer det snart att bli förbjudet i Sverige att visa elefanter och sjölejon på cirkus. Fast förmodligen har cirkusarna självmant redan då plockat bort de här arterna.

Det finns många arter av domesticerade djur som man fortfarande kan visa. Till exempel hästar åsnor duvor hundar kameler och lamadjur (ja, både kameler och lamadjur har blivit domesticerade under åren).

Cirkus är en mycket gammal tradition, men det räcker med domesticerade djur, för att cirkus ska vara en fantastisk upplevelse. Framför allt för alla barn.

Jonas Wahlström

Borde vilda djur på cirkus förbjudas?