Lördag 31 Jul
Stockholm

Malmö högskola ska bli universitet – därför är det skandal

LUF vill inte att Malmö Högskola ska bli intervju.
LUF vill inte att Malmö Högskola ska bli intervju. Foto: Privat/Privat

LUF: Malmö högskola håller inte nivån som kan förväntas av ett universitet.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Regeringen har bestämt att Malmö högskola ska bli universitet 2018. Beslutet är förhastat, onödigt, och gränsar till korruption ur ett moraliskt perspektiv. Det är ett fult sätt för den rödgröna regeringen att favorisera Malmös lika rödgröna ledning.

Det ska vara genom att höja sin kvalitet själv som en högskola gör sig förtjänt av status som universitet. Universitetsstatus måste vara ett bevis på att lärosätets utbildningar håller hög kvalitet. Men så är det inte på Malmö högskola.

2014 fick samtliga deras utbildningar utom en betyget ”bristande kvalitet” av Universitets- och högskolerådet. Lunds universitet någon mil bort fick betyget ”god kvalitet” på samtliga utom två. Därför är det inte bra om det antyds att Malmö högskola ligger på samma nivå som Lund. Studenter – särskilt utländska – kommer att få en sämre utbildning än de väntar sig.

Detta belyser ett annat problem. Det är knappast genom akademisk prestation Malmö högskola nått sin framtida status. Ingen annan högskola fick så mycket kritik i Universitets- och högskoleverkets granskning 2014 som just Malmö högskola. Det är uppenbart rör det sig om en ”gåva” till Malmö för att säkra röster bland stadens befolkning.

Det är också belöning till stadens rödgröna styre, som lyckats vinna val efter val i staden i mer än 20 år. Och som önskat sig ett universitet längre och mer än något annat. I annat fall hade regeringen fokuserat på de andra, mer kvalificerade högskolor som förtjänar universitetsstatus mer. Tyvärr råkar dessa lärosäten ligga någon annanstans än något av Socialdemokraternas viktigaste fästen.

Slutligen kan man konstatera att det är helt onödigt att ge sydvästra Skåne ytterligare ett stort universitet. Lunds universitet bedriver både forskning och utbildning i Malmö. Lund ligger dessutom bara 10 minuter med tåg från Malmö, och det är varken svårt eller särskilt dyrt att pendla. Malmö har inget behov av ett eget universitet.

Det är dags för Liberalerna – både i Malmö och nationellt – att markera emot regeringen. Malmö högskola håller inte nivån som kan förväntas av ett universitet. Det finns flera andra högskolor som har gjort sig mer förtjänta av universitetsstatus. Det är fullständigt onödigt. Och det rör sig om fulspel från regeringen för att gynna en troget socialdemokratisk stad.

Joar Forssell,
Utbildningspolitisk talesperson samt förbundsordförandekandidat Liberala ungdomsförbundet

Simon Härnqvist,
Ordförande Liberala ungdomsförbundet Malmö

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela