Lördag 31 Jul
Stockholm

Det heter "jobb" för att det är jobbigt att jobba era lata snorungar

Nicole Rydén är trött på lata ungdomar.
1 av 3
Nicole Rydén är trött på lata ungdomar. Foto: Privat/TT
Nicole Rydén.
2 av 3
Nicole Rydén. Foto: Privat
"Ni är inte värda ett jävla skit på marknaden innan ni skapat er en egen valuta".
3 av 3
"Ni är inte värda ett jävla skit på marknaden innan ni skapat er en egen valuta". Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Nicole Rydén: Ni är inte värda ett skit på marknaden innan ni skapat er en egen valuta. Ni måste förstå att ni är livs levande CV:n som kan sälja er varje dag till omgivningen.

Kommentera (676)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Nicole Rydén är 29 år, boende i Stockholm och jobbar med casting till TV-program.

Följ henne på Instagram:@nicopic

Läs hennes blogg: nicoleryden.se

Jag har träffat många av er bortskämda och lata ungdomar som tackar nej till jobb. Det har liksom inte riktigt lirat med era sovrutiner – det är jobbigt att gå upp tidigt om morgnarna, eller behöva åka en längre bit till jobbet, det är också pinsamt att behöva plocka skräp eller städa.

Inte heller kul att behöva avstå från sommarlovet, eller missa resan till Magaluf med polarna. En del kan bara tänka sig att jobba på kontor, andra vill aldrig jobba på kontor och behöva ha rena kläder på sig.

Hur fan ska det går för er egentligen? Jag uppmuntrar alltid alla människor oavsett ålder att tro väldigt mycket på – och om sig själva. Jag förespråkar absolut (en rimlig) hybris för att kunna förvalta sitt egenvärde, och förhindra att någon annan sätter sig på en.

Men nu får fan ni sätta er ner på era lata arslen och lyssna jävligt noga.

Ni är inte värda ett jävla skit på marknaden innan ni skapat er en egen valuta.

Ni måste förstå att ni är livs levande CV:n som kan sälja er varje dag till omgivningen. Främst lära er vad pengar kommer ifrån, och hur man måste slita för att få dem. Era föräldrar hämtar inte bara pengar ur väggen utan att behöva sätta in dem där först.

Jag kommer aldrig att förespråka en universitetsutbildning – det passar inte alla. Vi lär oss, och kommer att lyckas på olika sätt här i livet.

När jag pluggade i Uppsala träffade jag många studenter som läste juridik med inriktning arbetsrätt – men de hade själva aldrig haft en arbetsgivare. Alltså aldrig haft ett jobb.

Min pappa är Fastighetsmäklare och har intervjuat många unga nyutexaminerade som sökt jobb hos honom med glittrande betyg. Men när pappa då undrar vad de har jobbat med innan, eller under tiden det pluggat så pekar de bara glatt på de glittrande betygen igen.

Det är ofta toppbetyg hela vägen från gymnasiet till universitet. Men noll arbetslivserfarenhet. De är alltså nyblivna Fastighetsmäklare på 22-25 bast och skall sälja bostadsrätter för miljoner – men har aldrig ens sålt en jävla ostfralla och kaffe.

Jag började jobba när jag var 14 och städade hotellrum – sen fick jag jobb hos chefens fru på ett café, vidare fick jag jobb på en restaurang, sen på biografen av hennes väninna. Sen fick jag jobb på JC och krängde jeans om dagarna, på nätterna jobbade jag som personlig assistent och på helgerna på ett äldreboende för att samla ihop cash till Australien där jag reste runt i 3 månader som 20-åring.

Jag pluggade stundvis olika kurser för att testa mig fram. Jag kan fortsätta i ytterligare 10 år om mig själv fram till i dag – men jag tror ni har fattat det.

Helvete vad jag har missat många sommarlov och roliga resor med polare. Men nu kan jag åka vart fan jag vill och jobba med exakt det jag vill.

Det kommer att gå åt helvete för er som inte fattat hur det fungerar. Ni är oattraktiva i (arbets)livet och ni borde inte få rösta i valet.

Nicole Rydén

---

Den här artikeln har fått ett svar av Amalia Berglöf, som inte håller med Nicole Rydén.

---

Nicole Rydén är en flitig skribent på Nyheter24. Läs fler artiklar av henne, som den här om vad killar gör fel i sängen eller den här om Stefan Löfven.


Är dagens unga för lata?
Tack för din röst!
Kommentera (676)
Kopiera länk
Dela