Är Wallström dum eller bara naiv i sitt agerande mot Turkiet?

- 08/08/2016, 08:35
Tobias Andersson från Ungsvenskarna skriver om Margot Wallström.
1 av 2

Tobias Andersson från Ungsvenskarna skriver om Margot Wallström.

Privat/TT

Margot Wallström.
2 av 2

Margot Wallström.

TT NYHETSBYRÅN

Ungsvenskarna: Europa är under attack. Att då ge de 75 miljoner invånarna i denna islamistiska stat fri rörlighet i EU vore förödande.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har gjort sig ett namn efter kontroversiella uttalanden och kontroversiell politik.

Till exempel som när hon kallade israeliskt självförsvar mot terrorister för ”utomrättsligt dödande” eller när hon fick för sig att erkänna Palestina som saknar en fungerande statsapparat och vars statliga myndigheter konstant sprider hatpropaganda mot judar. Propaganda som de nu har råd att lägga ytterligare resurser på i samband med att regeringen Löfven höjde biståndet till denna terrorstat.

Hennes senaste uttalande som bör anses vara kontroversiellt är dock att EU bör fortsätta ”söka dialog med Turkiet”. Inget kunde vara mer fel. Det fanns en tid då Turkiet faktiskt succesivt närmade sig EU både gällande statsskick och värderingar. Den tiden är sedan länge försvunnen.

Under Erdogans ledning har Turkiet visat tydligt att de på intet sätt är intresserade av att anpassa sig efter västerländska ideal eller de mänskliga rättigheter som präglar medlemsländerna inom EU. Istället har en kontinuerlig islamisering skett av landet, dess styre har blivit mer auktoritärt och demokratin lyser allt tydligare med sin frånvaro.

Kulmen av denna utveckling nåddes i samband med Erdogans agerande efter den statskupp som nyligen skedde (vilken mycket tyder på att han själv låg bakom).

I efterdyningarna av ”statskuppen” har Erdogan så lägligt diskuterat återinförandet av dödsstraff, sagt upp Europakonventionen om mänskliga rättigheterna, avskedat över 60 000 inom den statliga sektorn (bland annat lärare, rektorer, advokater, generaler och andra som kan vara av ondo för en maktgalen auktoritär islamist) och även gripit minst 16 000 personer vars hälsa och välmående få vet något om.

Att EU hålls bakbundna av Turkiet och i princip har lagt sig platt för deras minsta fingervink var från början fel och nu livsfarligt. Turkiets seriositet i kampen mot islamistisk terrorism lämnar mycket att önska.

Världen är ostabil och Europa är under attack. Att då ge de 75 miljoner invånarna i denna islamistiska och odemokratiska stat fri rörlighet i EU vore förödande.

Rimligt och logiskt vore att omedelbart avsluta alla diskussioner med Turkiet, kraftigt fördöma dem och agera politiskt mot nuvarande styre. Dessvärre är Wallström varken rimlig eller logisk utan flertalet av hennes ageranden tyder snarare på att hon är dum eller naiv, förmodligen både och.

Tobias Andersson,
Nationell talesperson Ungsvenskarna