Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Att vara vegan är för viktigt för att vi ska hålla käften

- 08/08/2016, 10:07
Sevgi Eker svarar Josefin Schöqvist
1 av 3

Sevgi Eker svarar Josefin Schöqvist

Privat/AP

Sevgi Eker.
2 av 3

Sevgi Eker.

Privat

"Jag är inte perfekt, men jag är mindre dålig"
3 av 3

"Jag är inte perfekt, men jag är mindre dålig"

AP

Sevgi Eker svara Josefin Schönqvists uppmärksammande artikel om att veganer ska hålla käften

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den här artikeln är ett svar på den här.

Det finns massvis med människor som konsumerar kött och andra animalier som inte tycker om oss veganer – som tycker att vi veganer gapar och skriker för mycket vid exakt varje tillfälle som ges.

Jag kan förstå att ni tycker att vi är jobbiga, för det är jobbigt att höra att en gör fel. Men att ni förväntar er att vi snällt ska titta på när ni äter animalier när världen ser ut som den gör är bara befängt.

Josefin säger att hon är medveten om att vi lever på lånad tid och att våra barn inte kommer ha det lika vackert som vi haft, då hoppas jag att hon även är medveten om vilken skada köttet gör på vår miljö. Jag vågar faktiskt anta att hon är medveten om det.

Det jag då reagerar på är att Josefin, och alla andra som konsumerar animalier och är medvetna om dess miljöpåverkan, fortfarande väljer att bidra till denna miljöförstörelse och djurplågeri utan att höja ögonbrynen. Ni vet vad ni bidrar till, men fortsätter ändå att göra det.

Att jag är vegan betyder inte att jag är perfekt, men det betyder att jag är en mindre dålig människa. Jag och alla andra veganer har tagit ett stort steg ifrån den grymma industri som utnyttjar och plågar djur, förstår vår natur och vår planet, och som även är den största miljöfaran.

Jag är inte perfekt, men jag är mindre dålig.

Du säger att ni jättegärna vill lära er, då är mitt tips till er att våga fråga, sök på nätet, gå med i grupper på Facebook och ta ett eget ansvar.

Du säger också att du var med i feministvågen, då borde du om någon förstå hur frustrerande det är när man kommer med fakta men den mötande personen fortfarande vägrar ta till sig av att köttet är miljöfarligt och ett lidande för djuren, bara för att det är gott att äta.

Veganism handlar inte om mig eller om dig, Josefin. Det handlar om djuren och om vår planet som är på en otroligt skör tråd.

Oavsett vad man än gör, så kommer man tyvärr att lämna ett ekologiskt fotavtryck. Så varför inte lämna så lite spår som möjligt efter sig?

Sevgi Eker