Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ni veganer måste respektera oss som äter kött

Josefin Schönqvist skriver slutreplik.
1 av 3

Josefin Schönqvist skriver slutreplik.

Privat/TT

"Det är min förbannade skyldighet att respektera mina medmänniskor – oavsett val av kost!".
2 av 3

"Det är min förbannade skyldighet att respektera mina medmänniskor – oavsett val av kost!".

TT NYHETSBYRÅN

Josefin Schönqvist.
3 av 3

Josefin Schönqvist.

Privat

Debatt | 08/08/2016 15:19

Josefin Schönqvist skriver slutreplik i debatten huruvida veganer ska övertala köttätare att äta veganskt eller inte.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den här artikeln är en slutreplik. Läs de tidigare artiklarna här och här.

Att identifiera en god människa genom val av kost är orimligt och ohållbart. Sedan att era övertygelser om att ni gör så rätt, ska kunna ge er belägg för att utöva en nedvärderande retorik är befängt. Hur kan det vara rätt att göra något som inte är accepterat och ibland till och med olagligt?

Att få höra att vi köttätare är våldtäktsmän, mördare, etc. är faktiskt förtal. Nu säger jag inte att du har sagt det Svegi, men en del utav dina vegan-kamrater använder sig glatt utav denna retorik.

Jag respekterar dig för dina val. Det jag bad om var att vi skulle byta samtalston i debattrummet. Jag har gått ut och sagt att ”jag vill lära mig, jag vill lyssna!” på premisserna att jag inte blir överkörd vid åtskilda åsikter. Och om jag fortsätter äta kött, vill jag då att du respekterar det! Du väljer faktiskt inte bara att äta kött på grund av att det smakar gott, också för att det är hälsosamt och ger tillgång till komplexa proteiner.

Sedan när du använder dig av retoriken ”jag är inte perfekt, men jag är mindre dålig” ökar du bara klyftorna mellan ”köttätare” och ”veganer”. Helt plötsligt har du satt oss i två fack. Var det inte strävan emot något bättre tillsammans?

Vad som faktiskt händer, är att ni saboterar för veganer som inte är ute för att kränka andra människor som inte delar er absolutism, syn och värderingar. Det får vi aldrig glömma, det finns otroligt många inspirerande och coola veganer därute. Som respekterar folk oavsett matintag.

Vi leker med tanken: Jag sitter på ett kundmöte och jag ska få personen som representerar företaget jag har möte med, att börja använda sig utav mitt företags tjänster. Han har valt tidigare att använda sig av mina konkurrenter. Det är faktiskt ett faktum att jag kan påvisa bättre resultat, ge en bättre kundservice, bygga mer varumärke och en långsiktig hållbarhet. Mina konkurrenter är ju ett par riktiga sopor – det vet ju alla!

Svegi – hur tycker du att jag ska få min potentiella kund att börja använda sig utav mina tjänster? Kan jag berätta för personen ifråga jag har mötet med att han är en inkompetent idiot? Kommer jag då gå därifrån med ett signat avtal?

Det är min förbannade skyldighet att respektera mina medmänniskor – oavsett val av kost!

Josefin Schönqvist

Håller du med?