Måndag 27 Jun
Stockholm

Att vara tyst under nationalsången betyder inte att du inte älskar Sverige

Collins Luther Zola skriver om nationalsången.
1 av 2
Collins Luther Zola skriver om nationalsången. Foto: Privat/TT
Collins Luther Zola.
2 av 2
Collins Luther Zola. Foto: Privat

Debattören: Jag sjunger aldrig nationalsången. Det betyder inte att jag inte älskar Sverige eller inte visar respekt.

Kommentera (56)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Min mamma och pappa har sina rötter i Angola och den Demokratiska republiken Kongo.

Jag är född i Luanda som ligger i Angola. Jag kom till Sverige vid tre års ålder. Min nationalitet är angolansk och svensk, svensk då jag har fått medborgarskap samtidigt som mina föräldrar fick det i Sverige eller som man kallar det ett permanent uppehållstillstånd.

Jag känner mig även som en kongoles väldigt mycket då jag pratar flytande lingala och mina föräldrar har vuxit upp i Demokratiska republiken Kongo.

Tre olika nationaliteter lika många sätt att identifiera mig på, lika stor vördnad och respekt visar jag alla nationer. När jag tittar på idrott med alla dessa tre länder visar jag lika stor respekt. Jag sjunger ingen utav nationalsångerna, jag kan alla tre.

Jag är mycket stolt över alla länder jag har en stark identifikation med. Det finns lika mycket saker jag skäms över i alla tre länder också för den delen. När jag var yngre när det var skolavslutning och det sjöngs nationalsång brukade jag sjunga med. Sedan föll det sig naturligt att inte sjunga med.

Jag har representerat Sverige i internationella sammanhang med idrotten. Jag sjunger aldrig nationalsången. Det betyder inte att jag inte älskar Sverige eller inte visar respekt. Det betyder inte att jag inte riktigt är stolt eller bryr mig.

Janne Andersson den nyblivne förbundskaptenen i det svenska landslaget i fotboll har jag väldig stor respekt för. Bra ledaregenskaper, fotbollskunnande erfarenheter samt meriter. När jag dock hörde argumenten för varför det är så extremt viktigt att sjunga nationalsången blev jag lite besviken.

Det är ingen hemlighet att majoriteten av de som inte brukar sjunga nationalsången i respektive landslag världen över kanske har en väldigt komplex relation till själva nationen de representerar i sammanhanget eller till och med bara inte vill sjunga för de inte tycker de har en ljuvlig stämma.

Oftast har de som inte sjunger har heller ingen ”etnisk bakgrund” till landet utan har ett medborgarskap i landet och med all respekt för sina ”hemländer” väljer de att inte sjunga.

Det Brasilianska herrlandslaget i fotboll sjöng, skrek och grät ut sin nationalsång. Det räckte till en fjärde plats och en genomklappning i semifinal. Om det inte är obligatoriskt i skolan att sjunga nationalsången på skolavslutningen varför skall det vara obligatoriskt i landslagssammanhang?

Jag förstår Janne Anderssons tanke, den är fin på sitt sätt, men det är inte viktigt enligt mig. Zlatan Ibrahimovic sjöng aldrig nationalsången i samband med någon landskamp ändå så presterade han bäst i svensk fotbollshistoria.

När det råder högerextremism och nationalistiska vindar är detta ingenting som är en nödvändig diskussion eller rekommendation för ett landslag som bara skall skänka oss glädje genom att vinna matcher på fotbollsplanen.

I dag rättade sig Janne Andersson om sina argument efter att diskussionen kommit och för det respekterar jag Janne. En tankeställare till alla som tycker att det är viktigt att sjunga nationalsången.

Blir jag landslagstränare i Sveriges damlandslag i handboll kommer jag inte sjunga nationalsången.

Collins Luther Zola

Sjunger du nationalsången?
Tack för din röst!
Kommentera (56)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.