Natalie Gille skriver om att vi måste sluta se ner på städare.
1 av 3
Natalie Gille skriver om att vi måste sluta se ner på städare.
Natalie Gille.
2 av 3
Natalie Gille. - Foto: Privat
"Alla är lika värda i vilket jobb du än har".
3 av 3
"Alla är lika värda i vilket jobb du än har". - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Städaren: Jag vill göra fint för andra – sluta se ner på mitt jobb

Debattören: Jag tar in så mycket bakterier varje dag och andas in dofter som kommer till lungorna. Men jag gör det fint för allmänheten.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Natalie Gille är 21 år och bor i Knivsta

I dag är det igen som en person som ser ner på mig bara för att jag är ”städare” Ursäkta att jag står här och gör mitt jobb och fint för allmänheten.

Jag jobbar som städare. Jag trivs med mitt jobb och gör allt för att få en kund nöjd.

På fritiden när jag inte jobbar har jag stött på personer som skrattar åt mig när jag säger att jag jobbar som städare eller slutar att prata med mig helt och hållet.

Såklart jag tar åt mig när jag inte ens kan säga vad jag jobbar med utan att man inte vet vad personen ska säga.

Det viktigaste är att man trivs med sitt jobb och sina kollegor! Mina kollegor har blivit mina vänner och det har jag mitt jobb att tacka för. För några år sedan efter att jag hade tagit studenten så var jag arbetslös i nästan två år. Jag fick inga pengar, jag fick ingenting. Var tacksam om jag ens hade en tjugolapp i plånboken för att köpa något gott till sig själv.

Jag sökte och fick ett jobb inom städ, kände först hur kommer folk att reagera. Varför har jag rätten har känna så? Bodde hemma hela livet tills jag blev 21 år. Trodde aldrig jag skulle flytta hemifrån för att gymnasiet gick inge bra för mig fast jag tog studenten.

Men jag brydde mig inte vad folk skulle säga för något om mitt jobb. Nu står jag här i dag med ett jobb jag trivs med och en lägenhet för mig själv. Allt går bara om man vill och slutar aldrig att kämpa!

Tänk så många som är arbetslösa och letar för fullt efter ett jobb? Har ni tänkt på dom? Där man kan sysselsätta sin vardag i stället för att ligga hemma och dega på sin otroligt sköna soffa.

Varje dag har jag ett ansvar hos varje kund, jag jobbar inom alla olika delar inom städ. Det är hemstäd, företag, fönsterputsning, trappstäd med mera. Jag jobbar med kroppen varje dag och rör på mig hela tiden.

Ibland kan jag vilja stänga in mig på en toalett för att ingen ska se mig då jag torkar runt toalettsolen. Vill inte att någon ska se vad jag gör för jag vet vad vissa tycker om en städare. Jag ska inte behöva känna så! Utan jag ska kunna visa att detta är mitt jobb och att jag trivs med att göra fint för andra.

När jag kommer hem och ser min lägenhet så smutsig, kanske dags att städa den? Det jag gör dagligen behöver folk göra ibland. Vem annars tömmer papperskorgen som blir bara större och större? Vem ser till att du inte har världens skitigaste hem eller företag? Jo, det är en städare.

Alla är lika värda, i vilket jobb du än har.

Jag tar in så mycket bakterier varje dag och andas in dofter som kommer till lungorna. Men en sak är säker, jag gör fint för allmänheten och det är alltid så himla kul att se vad man har gjort för bra resultat. Jag vill verkligen ge en eloge till alla som jobbar inom städbranschen. Vi gör ett sådant bra jobb och vi ser till att allmänheten är fri från smuts!

En dag när jag inte jobbade så var det en killpolare till mig som jag inte var så nära vän med som sa om du ska skaffa en kille så borde du ”skaffa ett annat jobb” typ bli mäklare eller något för det ”tänder” killar på mer.

För det första: Om jag blev tillsammans med någon skulle inte han då vara glad att ha någon kvinna som skulle vilja städa hans hem nästan varje dag? Är jag bättre och mer attraherande för att jag jobbar som mäklare eller på någon bank? Svar nej. Alla är lika bra och värda i vilket jobb man än har.

Jag tog åt mig så himla hårt men varför skulle jag ta ens åt mig? Som att han är bättre än mig? Spelar ingen roll vad du har för slags jobb. Du ska aldrig någonsin bli nertryckt av en person för att du jobbar inom städ branschen eller i vilket jobb som helst.

För det andra: Jag kanske vill stå i skitiga kläder, få massa damm på mig och nysa för att det är så skitigt. Jag har valt detta, det var ingen annan som valde åt mig vad jag skulle jobba som! Det är aldrig någon som tar tag och löser mina problem.

Att komma till en ny hemstädskund eller företagskund är så spännande på alla sätt. Du ska visa vad du går för och göra ett mörkt hem till något ljusare. Det är så kul att se en sådan förändring efter att du varit hos kunden några gånger. Det blir ett så annorlunda hem, vi gör ett bra jobb och vi går efter vad kunden vill och begär utav oss.

Livet är inte så lätt alla gånger, sen de som nu ser ner på städare pröva jobba inom det för en dag så ska ni få känna hur tungt och slitet det är för ens kropp. Jag får höra fördomar nästan varje dag med städa kan väl vem som helst göra? Jag trodde så med när jag väl började med det. Sen så var det inte så utan man lärde sig med tiden att utföra ett väldigt bra jobb.

Nästa gång du träffar någon som jobbar som städare, se inte ner på den då utan tänk i stället att den personen gör ett riktigt bra jobb. Uppskatta det du har och vad du får, var dig själv i alla lägen.

Natalie Gille

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.