Cecilia Widegren (M) skriver om att Sverige måste bli snabbare på att förbjuda nya droger.
1 av 3
Cecilia Widegren (M) skriver om att Sverige måste bli snabbare på att förbjuda nya droger. - Foto: TT
Cecilia Widegren.
2 av 3
Cecilia Widegren. - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
"Låt oss alla ta kampen mot narkotika tillsamman".
3 av 3
"Låt oss alla ta kampen mot narkotika tillsamman". - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Moderaterna: Det är dags att vi sätter ner foten mot nätdrogerna

Moderaterna: Gabriel Wikström (S) måste sluta upp med att försöka bromsa arbetet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Cecilia Widegren är socialpolitisk talesperson och riksdagsledamot från Skaraborg för Moderaterna

Vi måste stoppa nätdrogerna nu. Det dyker upp nya substanser i stort sett varje vecka enligt myndigheter som Polisen och Tullverket. För varje ny vecka, nya preparat som riskerar liv, inte minst ungas liv. Det duger inte. Sverige kan mer.

Tillgången av droger inte minst via internet är förenat med omedelbar livsfara. Furanylfentanyl är en ny livsfarlig substans och så kallad designerdrog. Substansen är ungefär 100 gånger starkare än morfin. En dos är mindre än ett saltkorn.

Det innebär att riskerna för en dödlig överdos är omfattande. Det är bara en fråga om tid innan furanylfentanyl riskerar att skörda sitt första dödsoffer i Sverige. Denna substans är just nu helt laglig. Det är oacceptabelt.

Antalet drogrelaterade dödsfall i Västra Götaland ökar kraftigt. År 2014 dog 129 människor enbart i Västra Götalands län till följd av bruk av droger. Därtill söker sig alltfler till vårdens akutmottagningar på grund av förgiftning till följd av bruk av narkotikarelaterade substanser.

Furanylfentanyl är ett exempel som visar på behovet av snabba åtgärder. Substansen är nära besläktad med acetylfentanyl som narkotikaklassades av myndigheter så sent som i augusti i år. Familjeklassning är en framkomlig metod att snabbare kunna narkotikaklassa de ständigt nya substanser som sprids med allt högre hastighet via internet.

Familjeklassning innebär att man klassar en hel grupp av närbesläktade ämnen som har en gemensam grundstruktur. Hade familjeklassning redan varit på plats så skulle den nya nätdrogen furanylfentanyl redan ha varit narkotikaklassad.

Moderaterna har, tillsammans med Alliansen, via riksdagsbeslut drivit på vänsterregeringen att agera och utreda familjeklassning av narkotika. Detta trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Vänsterpartiet inte bara röstade mot beslutet, utan också reserverade sig mot det. Det är såväl oansvarigt som pinsamt för en regering som påstår att de driver en restriktiv narkotikapolitik.

Samtidigt är familjeklassning av narkotika bara en i raden av insatser som krävs. Andra åtgärder måste också övervägas för att komma tillrätta med nya nätdroger:

● Se över om det som i amerikansk lagstiftning, är framkomligt att möjliggöra temporärt ettårigt stopp för den misstänkta substansen medan den prövas i rättssäker ordning.

● Den straffrättsliga regleringen har fortsatt en central roll i bekämpningen av narkotika. Därför behövs ytterligare skärpta straff för narkotikabrott och narkotikasmugglingsbrott. Straffen bör särskilt skärpas för att komma åt den grova organiserade brottsligheten avseende narkotikahantering.

● Förbättra samverkan mellan Polisen och andra aktörer för att stärka det systematiska praktiska drogförebyggande arbetet.

Vårt långsiktiga mål står fast om ett narkotikafritt samhälle. Varje människoliv som vi kan rädda är värt en systematisk, restriktiv narkotikapolitik. Det spelar en avgörande roll vilken signal samhället sänder till alla ungdomar och unga vuxna om bruket av narkotika, inte minst vad gäller nätdroger.

Därför är den viktigaste prioritering att så få som möjligt ens ska pröva att använda droger. Det ansvariga statsrådet Gabriel Wikström (S) måste sluta upp med att försöka bromsa arbetet. Genomför riksdagens beslut för att bättre motverka nätdroger.

Låt oss alla ta kampen mot narkotika tillsamman, nu. Det är bråttom. Narkotika och nätdroger tar liv i onödan.

Cecilia Widegren (M),
Socialpolitisk talesperson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.