Måndag 20 Sep
Stockholm

Vill du att din dotter ska hata sin kropp?

Christine Lehtinen skriver om komplex och självkänsla.
1 av 3
Christine Lehtinen skriver om komplex och självkänsla. Foto: Privat/TT
Christine Lehtinen.
2 av 3
Christine Lehtinen. Foto: Privat
"Du har en vacker kropp, och det har jag också".
3 av 3
"Du har en vacker kropp, och det har jag också". Foto: TT

Debattören: Du blir inte lyckligare för att du är smal och smärt. Lyckan sitter inom dig. Den bor i din kropp.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Besök Christine Lehtinens blogg.

Notified

Informationen har tagits fram i samarbete med Notified.

Visste du att 91 procent av kvinnor i världen går runt och hatar sina kroppar. Det är många kvinnor! Sedan barnsben lär vi oss att vi ska vara söta och tysta. Helst inte göra för mycket väsen av oss.

Jag är inte snygg nog!

Jag är inte smal nog!

Jag är inte lång nog!

Jag är inte blond nog!

Jag är inte nog någonstans.

När kvinnor sitter och nervärderar sina egna kroppar inför sina barn så lär de dem att göra detsamma. Att förminska sig själv. Att möta sin spegelbild med förakt. Att fokusera på sina skavanker istället för att möta dem som en fin del av sin kropp.

När jag berättar för min dotter att jag för första gången älskar min kropp så visar jag för henne att det är möjligt för henne att göra likadant. Jag vill inte att hon ska skämmas över sin kropp. Jag vill att hon ska möta sin spegelbild med stolthet och glädje.

Det är superviktigt att ha en stark och hälsosam kropp! Sedan kan den se ut på så många olika sätt! Man är lika vacker när man är lång, kort, smal, knubbig, brunett, blondin, rödhårig, fräknig, ljus, mörk, stora fötter, små fötter, små bröst, stora bröst, långa ben, korta ben. Ja, listan kan göras oändlig!

Du blir inte lyckligare för att du är smal och smärt. Lyckan sitter inom dig. Den bor i din kropp. Har du tryckt undan den länge så kan det ta tid att plocka fram den. Ha tålamod.

En tjej berättade för mig härom dagen att hennes mamma tyckte att hon hade lagt på sig lite för mycket under sommaren så nu var det dags för tjejen att börja träna. Usch och fy!! Jag tycker det är superbra att börja träna men denna mamman har helt missat poängen!

Det är viktigt att ha en kropp med god kondition som är hälsosam. I stället för att bekräfta för denna tjej vad hon redan vet så kunde hon istället peppat henne på ett annat sätt och lyft fram fördelarna med en bra kondition.

Du har en vacker kropp, och det har jag också.

Christine Lehtinen

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela