Onsdag 30 Nov
Stockholm

Professorn: Bilbrännarnas föräldrar ska också straffas

Göran Svensson skriver om bilbränderna.
1 av 3
Göran Svensson skriver om bilbränderna. Foto: Privat/TT
Göran Svensson.
2 av 3
Göran Svensson. Foto: Privat
Bilbrand i Norrköping.
3 av 3
Bilbrand i Norrköping. Foto: www.nyhetsfoto.se / Niklas Luks/TT

Professor: Inte bara för de som ägnar sig åt bilbränningar, men också deras föräldrar ska få kännbara följder.

Kommentera (96)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Göran Svensson är professor på Kristiania University College i Norge.

Göran Svensson är verksam internationellt i olika kulturella kontexter och kontinenter.

Han driver bloggen Nordinavia.

Händelseutvecklingen med bilar som brinner i förorterna är tyvärr inget nytt fenomen, utan det har pågått under flera år. Det är alltid samma förklaringar som ges av politiker och forskare, nämligen att det i huvudsak beror på segregation och utanförskap.

Av någon outgrundlig anledning så förmedlas bilden att dessa ungdomar framstår som offer för yttre omständigheter, i stället för att de har ett eget personligt ansvar för sina handlingar.

Det innebär en kollektiv bestraffning av ungdomar i förorterna när förklaringarna sägs vara segregation och utanförskap, trots att det är en minoritet som förstör för andra människor i dessa bostadsområden.

Det bidrar i förlängningen till att svartmåla och stigmatisera de andra ungdomarna som inte ägnar sig åt skadegörelse eller annan brottslig verksamhet, utan är skötsamma.

I stället för att bortförklara bilbränningar med att det handlar om segregation och utanförskap, så borde samhällsdebatten ha ett större fokus på dessa ungdomars föräldrar. Var finns de när deras barn är ute och härjar på kvällar och nätter? Vilka värderingar, dvs normer och attityder, står de upp för när det gäller deras uppfostran av sina barn?

När det gäller den grupp av ungdomar som sätter bilar i brand är det uppenbart att deras föräldrar inte har kontroll på sina barn, inte givit dem en uppväxt och uppfostran med värderingar som är förenliga med samhället i övrigt.

Föräldrarnas frånvaro när det gäller att ha koll på sina barn, föräldrarnas bristande förmåga att förmedla vettiga normer och attityder, föräldrarnas avsaknad av att ta ansvar för sina barn, är snarare grogrunden till bilbränningar, än segregation och utanförskap.

Den kollektiva bestraffning av ungdomar i förorter som detta medför tillåts okritiskt framföras i media utan att det på allvar ifrågasätts. Det leder till att människor som inte har livserfarenheter eller kontaktytor med människor i dessa bostadsområden ges en skev, och skrämmande bild av dessa ungdomar.

Det finns rötägg överallt i samhället och lägg fokus på dessa rötägg som håller på med bilbränningar och och deras föräldrar som uppenbarligen inte tar sitt föräldraansvar.

Ändra fokus – ställ krav på föräldrarna till dessa ungdomar – tillämpa de lagar som gör föräldrarna skadeståndsskyldiga när deras barn är under 18 år.

När justitieministern Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman förslår hårdare straff är det bara ett slag i tomma luften, då ingen grips och åtalas för den skadegörelse som bilbränningar och annan förstörelse som drabbar oskyldiga människor i dessa bostadsområden.

Börja i rätt ände och tala klarspråk – avkräv föräldraansvar och se till att polisen får tillräckligt med resurser för att lagföra dessa ungdomar med kännbara straffpåföljder. Därefter kan det vara tänkbart att skärpa straffen.

Inte bara för de som ägnar sig åt bilbränningar, men också att deras föräldrar får kännbara följder om deras barn är under 18 år, då kanske de tar sitt föräldraansvar – om de själva drabbas med påföljder efter sina barns härjningar och skadegörelse.

Göran Svensson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (96)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.