Isaac Bachman berättar varför du bör stödja Israel.
1 av 2
Isaac Bachman berättar varför du bör stödja Israel. - Foto: Israels ambassad / TT
Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, tycker att Aftonbladet målar upp en felaktig bild av Israel.
2 av 2
Israels ambassadör i Sverige, Isaac Bachman, tycker att Aftonbladet målar upp en felaktig bild av Israel. - Foto: Privat

Israels ambassadör: Därför borde alla svenskar stödja Israel

Israels ambassadör: Israel är ett lysande undantag som livaktig demokrati och ett pluralistiskt samhälle i en region präglad av extremism.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu på söndag (28/8) kl 14.00 kommer en manifestation för Israel att anordnas på Raoul Wallenbergs torg i centrala Stockholm. Jag vill därför ta tillfället i akt att beskriva varför det är så viktigt att man kommer och visar sitt stöd för Mellanösterns enda demokrati och världens enda judiska stat, Israel.

Till att börja med har vi denna gång en enastående talarlista som innefattar partiledaren Ebba Busch Thor (KD), riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L), Yair Lapid (tidigare finansminister i Israel och ledare för landets 3:e största parti), Aron Verständig (ordförande i Judiska Församlingen i Stockholm), jag själv och många andra intresseväckande talare.

Viktigast av allt är emellertid följande: att visa sitt stöd för Israel är något varje svensk som tror på mänskliga fri- och rättigheter borde göra. Israel är den enda demokratin i Mellanöstern – med fri press, religionsfrihet och yttrandefrihet. Det är dessutom det enda landet i Mellanöstern som aktivt eftersträvar ett samhälle präglat av jämlikhet mellan könen, minioritetsrätt samt lika rättigheter för HBTQ-personer.

Israel har, liksom Sverige, varit ett föredöme för kvinnors rättigheter under lång tid. Golda Meir var Israels premiärminister redan åren 1969-1974, vid en tidpunkt när kvinnorna i Schweiz ännu inte ens hade rösträtt. Kvinnor har tjänstgjort i den israeliska försvarsmakten sedan statens grundande, långt före de flesta andra västländer. Idag finns också fler kvinnor representerade i det israeliska Knesset än i merparten av europeiska parlament.

En annan likhet mellan Sverige och Israel är att båda stater hör till de länder där HBTQ-samhället uppger sig vara mest tillfreds. Enligt en nyligen publicerad och mycket omfattande undersökning som genomförts i 127 länder med över 100 000 medverkande, är homosexuella män i Israel de 7:e lyckligaste i världen. Bara i år deltog cirka 200 000 personer i Tel Avivs Pride-parad. Staden brukar också ofta rankas som en av de bästa destinationerna internationellt för HBTQ-personer.

Israel är också ett föredöme i fråga om minoriteters rättigheter och det enda land i Mellanöstern där den kristna befolkningen ökat de senaste 50 åren. Också den muslimska befolkningen i Israel har betydligt bättre levnadsvillkor än någon annanstans i Mellanöstern. Man lever längre, har högre inkomst, är bättre utbildad än i något land i regionen och åtnjuter fulla demokratiska rättigheter liksom representation i alla samhällssfärer, inklusive parlamentet och högsta domstolen. Faktum är att 77 procent av de arabiska medborgarna i Israel säger att de hellre bor i Israel än i något annat land i världen.

En annan likhet som kommit att framträda tydligare på senare tid är att både Israel och Sverige nu hotas av samma typ av terrorism. Det rör sig om radikal islamistisk terror och vi hotas av samma skäl – då vi representerar allt som de radikala islamistiska terroristerna avskyr: demokrati, samhälleliga fri- och rättigheter, jämställdhet och religionsfrihet.

Den demokratiska världen förmår besegra terrorismen. Detta kan dock ske snabbare om vi förenas i våra ansträngningar. Terrorismen måste alltid fördömmas oavsett var ett attentat äger rum – i Stockholm, Orlando, Paris, Bryssel, Nice eller Tel Aviv. Om terrorismen i Israel inte samstämmigt fördöms av det internationella samfundet kommer det bara att uppmuntra terrororganisationer världen över till nya dåd – både i Israel, Sverige och på andra platser.

Vad jag vill visa är att mycket mer förenar än skiljer Sverige och Israel. Vi delar övervägande samma värden men den stora skillnaden är att Israel geografiskt är beläget i en mycket våldsam och orolig del av världen medan Sverige har förmånen av fredligt sinnade och demokratiska grannar.

Israel är ett lysande undantag som livaktig demokrati och ett pluralistiskt samhälle i en region präglad av extremism och totalitära regimer. Genom att stödja Israel stödjer du de demokratiska värden som också är Sveriges. Om du ger Israel ditt stöd i kampen mot terrorismen så bidrar du också till att hindra samma terrrorism från att nå Sverige.

Kom därför till Raoul Wallenbergs Torg på söndag (28/8) kl. 14 för att visa ditt stöd för Mellanösterns enda demokrati och världens enda judiska stat, Israel.

Mer information om manifestationen för Israel hittar du här:

https://www.facebook.com/events/1629261137385699/

Isaac Bachman,
Israels ambassadör i Sverige

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Stödjer du Israel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.