Felix Byström (SD) skriver om den svenska ekonomin.
1 av 3
Felix Byström (SD) skriver om den svenska ekonomin. - Foto: Privat/TT
Felix Byström (SD).
2 av 3
Felix Byström (SD). - Foto: Privat
Magdalena Andersson (S).
3 av 3
Magdalena Andersson (S). - Foto: TT

Nej, regeringen – Sveriges ekonomi går inte alls bra

Ungsvenskarna: Finns det något förtroende för en regering som gått åt fel håll i 18 månader?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Strålkastarna tänds och ridån öppnas. Men personen som äntrar scenen är inte finansminister Magdalena Andersson, platsen tas istället upp av säljaren och amatörtrollkarlen Magdalena Andersson klädd i ett magiskt tyg. Vad som följer under gårdagens pressträff är en halvtimme av fina grafer och trollerikonster.

Enligt finansministern går Sveriges ekonomi starkt framåt, arbetslösheten är på nedgång, sysselsättningen är på uppgång och underskottet kommer snart vara vänt till ett överskott. Förvisso är det inga felaktigheter i hennes påståenden, men att endast berätta halva sanningen är nästintill lika illa som att ljuga.

En man som faller ur ett flygplan skulle kunna beskriva situationen som positiv; den friska vinden fladdrar, solen skiner och molnen är vita – men det ändrar inte det faktum att marken närmar sig med en kraftig fart och fallskärm saknas.

Magdalena Andersson förklarar uppgången i svensk BNP med att Sverige har ett högt arbetskraftsdeltagande, hög sysselsättning och en stark privat konsumtion. Vad hon utelämnar är att den stora delen beror på att den statliga konsumtionen, eller statliga slöseriet, har skjutit i höjden till följd av att Sverige haft en massiv invandring.

Genom att låna pengar till konsumtion blir det en kortsiktig positiv effekt för den svenska ekonomin – på sikt kommer det påverka den svenska ekonomin negativt. Men vad som är än värre än att låna till konsumtion är att göra det när Sverige är inne i en högkonjunktur. Det är ett agerande som kan få katastrofala följder.

Handlandet motiveras av att den enorma kostnaden som invandringen medfört är tillfällig och att kostnaden för migration och integration kommer att sjunka under de kommande åren. Åter igen ger säljaren endast halva sanningen.

Vad som utelämnas är att dessa siffror enbart rör de initiala kostnaderna. De stigande kostnaderna som uppstår för kommuner och landsting de kommande åren till följd av att de är tvungna att erbjuda bostäder, sjukvård och skola för nyanlända finns inte med. Dessa kostnader ska finansieras med de tio så kallade välfärdsmiljarder som regeringen har med i budgeten, pengar som inte närapå täcker den faktiska kostnaden.

Regeringens kappvändande blir tydligt när Magdalena Andersson stolt pratar om de skärpta kraven för asylinvandring som är anledningen till att kostnaden för migration och integration sjunker. Enligt hennes egna ord är det ”en ansvarsfull ekonomisk politik”. Vi håller med, vi har stått för den politiken under en lång tid. Faktum är att vi gick till val på den politiken 2014 samtidigt som Socialdemokraterna då, enligt Magdalena Andersson, gick till val på en extremt oansvarig ekonomisk politik.

Finns det något förtroende för en regering som gått åt fel håll i 18 månader och sedan är stolt för att ha vänt sig om, trots att det är en lika lång väg tillbaka till ruta ett? Sverige har inte råd med politiker som skriver löften på maskrosor som flyger bort när verklighetens vindar viner.

Sverige har inte råd med politiker som lovar Europas lägsta arbetslöshet till 2020 men saknar vision och planer för att nå dit för att sedan ge upp målet med fyra år kvar.

Ridån går slutligen ner för pressträffen. Säljaren Magdalena Andersson pustar ut, ännu en dag avklarad. Kvar står svenska folket. Några är hänförda av de vackra graferna och de fina orden, andra står och skruvar sig åt de svikna löftena, ett fåtal har insett att hon är naken.

Felix Byström,
Ekonomisk-politisk talesperson, Ungsvenskarna

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.