1 av 2
- Foto: Privat/TT
2 av 2
- Foto: Privat

100 miljoner till flyktinglägenheter – unga svenskar skiter politikerna i

Debattören: Det är inte rättvist, varken för oss som redan bor i Sverige och inte heller för de nyanlända som kommer hit.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Fredrik Brodén är 28 år och kommer från Landskrona.

De allra flesta av oss känner ju till att vi har en enorm bostadsbrist i Sverige. Ungdomar står utan bostad och tvingas bo hemma längre än vad både dem själva och deras föräldrar vill. Studenter lyckas inte att hitta bostad tills att dem ska börja plugga och tvingas i värsta fall att tacka nej till sin plats.

Bostadsköerna ska vi inte ens tala om. Jag kan ta mig som exempel. Jag har stått i Helsingborgshems bostadskö i lite mer än 2 år nu tror jag och jag är inte ens nära till att få ett erbjudande. Nu har jag lyckligtvis redan en lägenhet men jag tänker på alla de som står utan och som verkligen behöver någonstans att bo. Var vill jag komma med detta?

I dag kan man läsa på Aftonbladet att flera kommuner köper upp bostadsrätter för ca 100 miljoner kronor för att man ska klara av att ge bostad åt nyanlända som de ska hyra. 100 miljoner som investeras i nyanlända.

Jag förstår att kommunerna i dagens läge måste vända på varje sten för att försöka få den ansträngda situationen att gå ihop. Men var är bostäder till våra unga? Var är bostäder till våra studenter? Var är investeringar till våra unga? Varför är det alltid den egna befolkningen som ska stå tillbaka till förmån för andra?

Jag förstår att dessa människor som kommer hit har varit med om fruktansvärda upplevelser och att dem kommer hit för att dem verkligen behöver ett nytt hem. Det är inte på dessa människor jag lägger skulden, jag lägger skulden på Sverige och dess system.

Som jag har skrivit i andra artiklar så kan vi inte fortsätta ta in så pass mycket folk som vi gör i dagens läge när vi inte har kapacitet till det. Jag är helt för att vi ska ha en generös flykting/invandringspolitik och vi ska hjälpa så pass mycket som vi kan, men det ska aldrig någonsin gå ut över vår egen befolkning. Vi ska kunna tillgodose allas behov i vårt land innan vi tar in nytt folk. I dag kan vi inte det.

Som sagt, bostadsbristen drabbar i stort sett alla som redan bor och verkar i Sverige och att våra kommuner då väljer att köpa upp bostadsrätter för 100 miljoner kronor till förmån för en specifik grupp är skandal!

Nyanlända förtjänar inte en bostad mer än en student eller en ung person som vill flytta hemifrån. Det kan låta kallt med tanke på vad dessa människor gått igenom men vi måste kunna tänka på vår egen befolkning också. Kan kommunerna inte bistå bostäder åt alla som bor i kommunen och man väljer att köpa upp bostadsrätter som man sedan hyr ut, ja då ska dessa bostäder vara tillgängliga för alla och inte bara en grupp människor.

Vi i Sverige pratar hela tiden om att man inte ska ställa grupper mot varandra men det är precis det en sådan här politik gör. Man ställer nyanlända mot resten av Sveriges befolkning och där Sveriges befolkning drar det kortaste strået, alltid.

Pausa vårt flyktingmottagande, alternativt dra ner på det markant tills att vi har kommit tillrätta och ikapp med våra problem så att vi kan tillgodose allas behov och inte enbart vissa grupper.

Det är inte rättvist, varken för oss som redan bor i Sverige och inte heller för de nyanlända som kommer hit och får ta del av ett sådant orättvist system. Det blir per automatik att dessa människor blir oskyldigt anklagade och får hat mot sig, vilket är helt fel.

Det är som sagt systemet det är fel på, inte människorna som enbart följer vårt skruvade system.

Tänk om innan det är för sent.

Fredrik Brodén

/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.