Måndag 26 Jul
Stockholm

Stå för att du bara hatar fett – skyll inte på hälsa eller välmående

Paula Dahlberg skriver om vikthets.
Paula Dahlberg skriver om vikthets. Foto: Privat/TT

Debattören: Vill du vara ett fetthatande svin är det ditt val, men stå åtminstone för det i stället för att skylla på att det handlar om hälsa.

Kommentera (62)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Paula Dahlberg är 30 år, förälder till två barn, feministisk debattör och bloggar på vardagsrasismen.nu

Följ hen på Twitter: @vardagsrasismen

Kan vi vara lite seriösa för en stund vad gäller diskussionen om viktnedgång och hetsen mot oss som är överviktiga? Kan vi vara ärliga med att det faktiskt inte har ett skit med hälsa att göra, utan mer om att vi ska vara smala för att passa in i normen för vad som räknas som snyggt? Okej, bra.

Nyligen kom resultatet av en ny, stor, tvillingstude som visar att fetma inte ökade risken för hjärt/kärl sjukdomar. En studie som inte alls hamnade i god jord hos alla de som vill få hata på tjocka. Studien visade däremot ett samband mellan kost och diabetes.

Att våra gener påverkar risken för olika sjukdomar, men också hur lätt eller svårt vi har för att gå upp/ned i vikt borde inte vara någon revolutionerande slutsats, men ändå skapar detta påpekande gång på gång upprördhet bland personer som vill få skylla övervikt på dålig karaktär.

”Det handlar bara om kalorier in och kalorier ut” är ett återkommande mantra. Det är en myt som vägrar sluta hänga kvar. Kost spelar givetvis roll, men inte enbart. Du kan vara smal men ändå få diabetes från din kost, eller ha en för hög halt av skadligt fett i kroppen.

Vid diskussion om BMI pratas det om ”skinny fat” vilket betyder att personen är i riskzon för sjukdomar pga sin kost trots att hen är smal med BMI inom det normala. Det pratas även om ”Healthy fat” vilket betyder en kroppsform/BMI som räknas som överviktig/fet men med en kropp som är hälsosam.

Att titta på BMI/kroppsform är helt enkelt ett värdelöst sätt att avgöra någons hälsa på. Ändå har vi en stor marknad för produkter som enbart utgår ifrån att smalhet = hälsa och mängder av kommentarsfältsherrar som inte tvekar att mobba ut tjocka personer i hälsans namn.

Ofta uppmanas människor till att ta itu med sina liv genom dieter, preparat från apoteket eller om inget annat får effekt att operera sin magsäck. Allt detta är bevisat skadligt i sig, har ofta ett dåligt resultat och i slutändan handlar det om att hålla en låg vikt genom att helt enkelt hata sig själv så mycket som tjock att ingen annan utväg finns.

Vad vi har för fysisk kropp är heller inte den enda hälsan som spelar roll. Vår psykiska hälsa är minst lika viktigt. Att må bra psykiskt hjälper oss att också må bra fysiskt, medan psykisk ohälsa, stress etc kan ge en rad sjukdomar.

Att hetsa tjocka att gå ner genom mobbing, hån och exkludering kan ta bort risken för vissa sjukdomar till exempel diabetes men istället höja risken för andra sjukdomar. Vilket i slutändan ger plus minus noll för personens hälsa.

Nä, sluta hävda att detta hetsande mot övervikt har det minsta med hälsa att göra. Det handlar bara om normer, och att du som hetsar vill få känna dig lite duktigare, lite bättre, lite mer värd än någon annan för en stund oavsett vad det kostar i mänskligt lidande.

Vill du vara ett fetthatande svin är det ditt val, men stå åtminstone för det i stället för att skylla på att det handlar om hälsa, när vetenskapen redan bevisat att du har fel.

Paula Dahlberg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (62)
Kopiera länk
Dela