Stockholm

Privata företag ska utpressa dig som fildelar – det är helt sjukt

Ung Vänster Skåne vill stoppa jakten på fildelare.
1 av 3
Ung Vänster Skåne vill stoppa jakten på fildelare. Foto: Privat/Privat
Peter Hang.
2 av 3
Peter Hang. Foto: Privat
Vilma Bolding.
3 av 3
Vilma Bolding. Foto: Privat

Ung Vänster Skåne: Tillgång till kultur, kunskap och information bör vara en rättighet och inget som ska begränsas via utpressning.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

De senaste dagarna har jakten på fildelare trappats upp då initiativet Spridningskollen meddelat att de kommer att skicka ut kravbrev till personer som de menar har delat film via Bittorrent.

Inkassobolaget Gothia Law ligger bakom Spridningskollen som genom att representera ett antal olika privata mediabolag kommer att kräva personer på stora summor pengar genom att hota med att annars gå till domstol.

Denna utpressning är möjlig eftersom de kräver att internetleverantörer lämnar ut personuppgifter enligt Ipred-lagen.

Fildelning av film har funnits i många år och i stället för att anpassa sig till den nya tekniken och människors vilja att ha tillgång till film smidigt använder sig företagen av utpressning för att skrämma folk till att öka deras redan enorma vinster.

Att smidigt från sin dator kunna nå all världens film är ett stort framsteg både för tekniken men också för att ge fler människor fri tillgång till kultur och information – något som bör främjas istället för att förbjudas.

Ipred-lagen infördes 2009 och innebär att internetleverantörer är skyldiga att lämna ut lagrade personuppgifter kopplade till användarens IP-adress. Det finns sätt för internetleverantörerna att lagra personuppgifterna på sådant sätt att de inte går att begära ut med hjälp av Ipred-lagen men ändå kan lämnas till Polisen när det finns en brottsmisstanke.

Trots det väljer majoriteten av internetleverantörerna att lagra uppgifterna på sådant sätt att företag och initiativ, så som Spridningskollen, kan kräva ut dem.

Internetleverantörernas ovilja att skydda sina användares personuppgifter leder således till att personer hotas – en smutsig metod vars syfte inte är något annat än att utan bevis pressa vanligt folk på stora summor pengar.

Tillgång till kultur, kunskap och information bör vara en rättighet och inget som ska begränsas via hot och utpressning.

Vi i Ung Vänster Skåne kräver att fildelning avkriminaliseras och att Ipred-lagen hävs. Till dess uppmanar vi internetleverantörer att lagra personuppgifterna på sådant sätt att de inte kan krävas ut av företag.

Vilma Bolding,
Ordförande Ung Vänster Skåne

Peter Hang,
Distriksstyrelseledamot Ung Vänster Skåne

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.