Gisela, 20: Jag älskar mina 5 000-kronorsväskor – det är inget fel med det

- 07/09/2016, 16:17
Gisela A. Pihlsjö skriver om fördomarna mot människor med dyra väskor.

Gisela A. Pihlsjö skriver om fördomarna mot människor med dyra väskor.

Privat

Debattören: Varför kan man inte lägga sina sparpengar på en väska i stället för till exempel en resa?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Just nu snackas det en hel del om ekonomi i kombination med lyxvaror. Mer än aldrig förr. Självklart för att märkesväskor och liknande är något som blir allt mer vanligt och som kryper längre och längre ner i åldrarna.

Vissa tycker att det är fel att lägga så mycket pengar på till exempel just en väska, andra tycker att alla borde göra det.

Jag är en sådan person som egentligen inte tycker någonting. Alla andra får göra precis som de vill, klä sig hur de vill utan att jag själv har en åsikt om det. Mer än någonsin verkar alla just nu ha enorma åsikter om vad andra gör, hur dem ser ut och deras handlingar.

Det ska inte vara för dyrt, man ska inte ta för mycket plats och helst av allt ska man inte säga högt vad man tycker. Dem enda gångerna jag tycker något är när det kommer till mig själv. Därför bryr jag mig heller inte om vad andra tycker om mig. Jätteskönt!

Mina tankar:

Just det här med väskor då. Min stora passion! Jag älskar mina väskor. Bakom varje väska finns hårt sparade pengar som jag själv jobbat ihop. Förbered er på en hel del siffror. Min Neverfull köpte jag när jag var 16 år och gick första året på gymnasiet. Jag stod då en gång i veckan efter skolan och städade trappuppgångar.

Varje gång tänkte jag: "Gud vilken tur jag har. Som har det här jobbet, det ger mig 1 600 kronor extra i månaden". Därmed fick jag varje månad ihop 2 650 kronor räknat med studiebidraget. Yes. Jag la undan ungefär 1 500 kronor varje månad vilket såklart gjorde att sparkontot växte.

När jag hade sparat ihop till 10 000 kronor köpte jag min Neverfull. Aldrig har jag varit så lycklig över något materiellt. Den skulle hänga med mig i vått och torrt. Jag betalade 5 200 kronor för väskan och hade då 4800 kronor kvar på sparkontot som jag skulle låta växa till nästa gång jag ville köpa något fint.

Det är så många som genom åren frågat mig hur jag kan vara så ung med så många väskor. Alltid har jag skämts lite och glömt bort mig själv när jag stod med skurhink och mopp efter skolan i trapphuset. På senaste tiden har jag också sett flera bloggare som skrivit inlägg om att det är fel att ha dyra väskor och att det gått till en överdrift. Varför?

Varför kan man inte lägga sina sparpengar på en väska i stället för till exempel en resa? Varför ska en del saker vara så obefogade samtidigt som en del är helt förståeliga? Jag ska inte säga att jag blir ledsen när jag läser något sådant men jag försöker förstå mig på varför det skulle vara fel.

Jag ser tillbaka på mig själv för fyra år sedan när jag stod med kortet i handen inne på Louis Vuitton. Äntligen skulle väskan bli min, som jag kämpat! Det ska då alltså tydligen vara fel? Eller har jag förstått det fel? Så många gånger jag tittat på mina väskor och tänkt; shit, vad jag kämpat för att ha er här i garderoben! För mig är det ren lycka.

Det jag vill ha sagt med det här inlägget är att jag tycker att alla en gång för alla ska sluta tycka så mycket om vad andra gör. Oavsett vad det är! I detta fall blev det väskor.

Gisela A. Pihlsjö