Julia, 22: Rör mig inte när jag sover – hur svårt ska det vara?

- 14/09/2016, 14:24
Julia Langels skriver om killar som tar på tjejer som sover.
1 av 3

Julia Langels skriver om killar som tar på tjejer som sover.

Privat/TT

Julia Langels.
2 av 3

Julia Langels.

Privat

"Om ni inte fick till det innan tjejen somnade – så var hon nog inte intresserad trots allt".
3 av 3

"Om ni inte fick till det innan tjejen somnade – så var hon nog inte intresserad trots allt".

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Hur kan du tända på någon som sover? Som tydligt inte visar några tecken av intresse?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hela året har det florerat, och jag tror knappt någon kan missat uppståndelsen, kring vem som är en våldtäktsman. Män pekar på andra män, skyller ifrån sig. Kvinnor menar att det kan vara vem som helst.

För oss kvittar det. Vi är lika rädda när vi går ensamma på natten oavsett om det är du eller han som går bakom oss. Vi ser en man. Vi blir rädda. End of story.

Jag vill lyfta ämnet om dessa “män” som påstår att de inte tillhör våldtäktskulturen. Låt mig berätta om mina egna erfarenheter. Dessutom har många vänner och bekanta berättat snarlika historier och upplevelser.

Tänk dig att du sover, du drömmer, du är i djup sömn. Du vaknar upp av att någon bredvid dig tar på dig.

Du kanske känner personen eller så är det okänd. Oavsett vilket, så väcks du av någons händer på intima ställen. I vanliga fall hade kunnat göra ett aktivt val om händerna skulle hamna där eller inte. Nu var de där, när du vaknade. Utan din tillåtelse eller eventuellt motstånd.

Någon rör dig utan din tillåtelse. Han överträder din integritet. Han fråntar dig rätten att säga nej. Du äger helt plötsligt inte din kropp. Händer som inte blivit inbjudna har rört vid dig.

Detta mina vänner, är inte okej. Många killar som faktiskt har detta beteende ser det inte som ett övertramp. De ser det inte som en del av en våldtäkt. Jag har funderat på detta, för varför beter sig så många killar på detta sättet? Givetvis inte alla – men som sagt, jag och många jag känner har varit med om det här scenariot. Det existerar och är faktiskt mer än vanligt.

Jag vill ge ett råd till alla som känner sig träffade i denna text, alltså inte till offren utan till gärningsmännen som vet med sig att de betett sig såhär mot en sovande människa för att “få till det”:

Jag blir inte upphetsad. Jag kommer inte att vända mig om och be om mer, jag blir rädd. Du skrämmer mig. Du tar ifrån mig något som är mitt.

Jag förlorar all min respekt för dig. Håller vi på och dejtar medan detta inträffar så säger jag tack och hej och går.

Du är lika mycket inräknad som en potentiell våldtäktsman som honom jag är rädd för på vägen hem.

Rädslan att gå hem ensam är hemsk. Men tillslut kommer jag hem, låser dörren och känner trygghet. Du däremot, du följer med in i den falska tryggheten och sedan förgör du den.

Hur kan du tända på någon som sover? Som tydligt inte visar några tecken av intresse? Det värsta med detta, är att killarna i detta scenario oftast inte ser sig själva som våldtäktsmän.

De ser sig som hyggliga killar som respekterar kvinnor. Ja, det är det de utstrålar eller säger. Vi litar på er, för att ni inte själva är medvetna om att det ni gör är kränkande. Ni gör det för att få till det, ni vill ligga.

Men vet ni vad? Om ni inte fick till det innan tjejen somnade – så var hon nog inte intresserad trots allt. Om ni tror att gå på henne i sömnen kommer att ändra det så har ni fel.

Vi blir äcklade. Vi blir kränkta. Vi blir rädda för alla män, med rätt. Inte enbart han som går efter oss när mörkret kommer. Utan för dig som ligger tätt intill i våra hem.

Julia Langels