Ungsvenskarna: Vill regeringen få igenom sin egen politik?

- 18/09/2016, 12:03

Privat/Privat

Ungsvenskarna: Vi kommer aldrig stödja förslag som diskriminerar svenska arbetare och företag.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det var inga problem att spendera tusentals timmar och ett antal miljoner av skattebetalarnas pengar på att utforma en proposition för nya regler vid offentlig upphandling. Däremot fanns inte viljan att ringa ett telefonsamtal för att garantera ett stöd av majoriteten, och resultatet blev kanske precis vad regeringen hade hoppats på.

Sverigedemokraterna kommer aldrig att stödja ett förslag som diskriminerar småföretag eller svenska arbetare. Med den bakgrunden är det ofattbart hur regeringen kan vara förvånade över att propositionen de lämnat över till riksdagen saknar vårt stöd.

Vill man få igenom en större proposition när man är i minoritetsställning är det av yttersta vikt att stödet garanteras och att man inte lämnar något åt slumpen. Den säkraste vägen dit är att förhandla och därmed se till att förslaget utformas på ett sätt som en majoritet kan ställa sig bakom.

Sverigedemokraterna hade med största säkerhet kunnat stötta regeringens proposition om vissa delar omformulerats och andra strukits, såsom de delar som diskriminerar svenska företag, utelåser småföretagen och möjliggör könsdiskriminering.

Oscar Sjöstedt erbjöd så sent som i onsdags en möjlighet till förhandling – civilminister Ardalan Shekarabi gjorde det tydligt att det inte är ett alternativt. Den konspiratoriske hade ifrågasatt om de hade avsikt att få igenom de nya reglerna eller om det endast var ett strategiskt beslut för att ge sken av att Sverigedemokraterna är en del av Alliansen.

Det är två år till nästa val. Regeringen tid har utgjorts av kaos och bristande ledarskap, en kommande valvinst förefaller sig vara omöjlig. För att regeringen ska sitta kvar vid makten krävs det inte bara ett stopp av väljarflykten, det krävs att strömmen byter riktning.

In i bilden kommer propositionen om nya regler för offentlig upphandling – en bristfällig proposition som ansvarsfulla partier bör rösta emot. Men regeringen använder den för att skapa intrycket av att Sverigedemokraterna röstar nej till stärkta villkor för arbetare – att vi har sålt oss till företagen.

Fackpamparna sluter upp och fördömer vårt agerande, antingen har de inte läst propositionen eller så bortser de från faktumet att bristerna i stor utsträckning kommer att missgynna deras medlemmar. I bästa fall är de inte pålästa, i värsta fall är de beredda att offra svenska arbetare och företag för att regeringen ska få sitta kvar.

Det är inte första gången regeringen har presenterat förslag som saknar stöd för i ett desperat försök att klumpa ihop oss med Alliansen. Lagen om kvotering av bolagsstyrelser är ett tydligt exempel på när politik utformas för att flytta pjäser på maktbrädet och inte för att göra samhället bättre.

Alternativet till att de har slösat med miljontals skattekronor i ett fult försök att klistra på oss en etikett som arbetarhatare är att de är inkompetenta eller för lata för att ringa ett samtal och förhandla. Vad som är värst är svårt att säga, men det är förmodligen inte det sista vi sett av regeringen fulspel.

Regeringen lär presentera fler förslag med syftet att positionera oss hos Alliansen inför kommande val. Men vi kommer aldrig stödja förslag som diskriminerar svenska arbetare och företag, och vi kommer heller aldrig stödja förslag som möjliggör diskriminering på grund av kön eller hudfärg.

Tobias Andersson,
Nationell talesperson, Ungsvenskarna

Felix Byström,
Ekonomisk-politisk talesperson, Ungsvenskarna