Måndag 29 Nov
Stockholm

Om ryssen kommer – vore det inte rätt bra att ha ett försvar?

Ingebrikt Sjövik skriver om försvaret.
Ingebrikt Sjövik skriver om försvaret. Foto: Privat/TT

Moderat: Samtidigt som Sveriges krigsorganisation aldrig har varit mindre har heller inte säkerhetsläget varit så dåligt som just nu.

Kommentera (70)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ingebrikt Sjövik är ordförande för Moderaternas lokalavdelning på Gärdet, Gärdesmoderaterna.

Han bor på Kungsholmen och jobbar som officer till vardags.

Svensk säkerhet vilar på ett starkt försvar och ett nära samarbete med andra demokratier. Den största faran för svensk säkerhet är politiker som anser att en svensk upprustning och ökade anslag till försvaret skulle provocera Ryssland.

Sveriges försvar har sedan mitten på 90-talet genomgått ett stålbad och försvarsanslaget är i dag cirka en procent av BNP. Från vänsterkanten jublades det och den nya säkerhetsdoktrinen för Sverige blev i princip att möta oroligheter med ytterligare nedskärningar.

Inte ens då Ryssland började sin omfattande upprustning av militären och dessutom ändrade gränser med våld i Europa valde svenska politiker att agera. Försvarsanslaget, kopplat till BNP, förblev i princip oförändrat.

Fortfarande i dag hörs röster som hävdar att om Sverige fortsätter sin nedrustning kommer Ryssland att följa efter. Tesen kan bevisas fullständigt felaktig. Sverige har gått från fyra procent av BNP till en procent vad gäller försvarsanslaget. För varje gång Sverige har låtit försvarsanslaget minska, har det ryska försvarsanslaget ökat.

Samtidigt som Sveriges krigsorganisation aldrig har varit mindre har heller inte säkerhetsläget varit så dåligt som just nu. Sverige har aldrig tidigare satsat så lite på sitt militära försvar och Ryssland har inte agerat så aggressivt som just nu sedan Sovjetunions fall.

Alltså, desto mer Sverige väljer att blunda för det försämrade säkerhetsläget i vårt närområde, desto större är risken för att Ryssland kommer att agera aggressivt.

Sverige upplevs i dag som ett säkerhetsvakuum av sina grannar samtidigt som miljöpartister anser att försvaret agerar gammeldags och krigiskt. Enligt dessa borde Sverige fortsätta bemöta hoten på ett modernt sätt, alltså att fortsätta skära ned och därmed nonchalera Sveriges befolknings säkerhet.

Detta är en fråga som måste få större utrymme från regeringen. All annan politik inom Sveriges gränser vilar på att vi kan upprätthålla vår suveränitet, vägen dit går genom ett starkt svenskt försvar. Vi måste höja försvarsanslaget nu!

Ingebrikt Sjövik

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (70)
Kopiera länk
Dela