Josefin, 18: Våldtäktsmän förtjänar värre straff

- 21/09/2016, 13:24 -
Josefin Nirborn tycker våldtäktsmän förtjänar högre straff.

Josefin Nirborn tycker våldtäktsmän förtjänar högre straff.

Privat/TT

Josefin Nirborn förklarar varför hon tycker att våldtäktmän förtjänar hårdare straff.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vad hade du för kläder?

Var du nykter eller berusad?

Är du säker på att detta verkligen har hänt?

Detta är bara ett fåtal frågor som jag har hört att unga kvinnor tvingas svara på inför en domare, men även av andra människor i samhället.

Inte bara utav vänner och familj utan av poliser och socialtjänst, högt uppsatta människor som ska finnas där för att lyssna när ingen annan lyssnar, som ska finnas där för att lita på en när alla andra saknar tillit och som ska finnas där för att hjälpa när ingen annan vågar.

Självklart är det inte bara kvinnor som kan våldtas, inte heller bara män som kan våldta men enligt brottsförebyggande rådet var det 1,8 procent av kvinnorna i Sverige som uppgett att de blivit utsatta för sexualbrott medan 0,3 procent av männen uppgav det samma, år 2014.

Men har ni någonsin hört talas om att en man blivit tvingad att svara på om han var utmanande klädd under incidenten? Om han var berusad och inte visste bättre? Och har du någonsin hört att en man tvingats svara på om han ljuger om att ha blivit våldtagen? Om det han påstår verkligen har inträffat?

Jag har i alla fall aldrig hört att en man har ljugit om att ha blivit våldtagen, det betyder ju dock inte att alla tjejer ljuger. Eller hur? Självklart finns det både kvinnor och män som vill ha uppmärksamhet man varför pratas det bara om kvinnorna?

Jag fick gräva djupt för att få veta att det, enligt polisen, sker, i princip, lika många falska anklagelser hos män som hos kvinnor, men det är aldrig något som tas upp och därför får kvinnosynen en skev bild av vad en våldtäkt egentligen innebär och hur allvarligt det faktiskt är att skada någon, inte bara fysiskt utan psykiskt med men för resten av livet.

Händelsen spelas upp om och om igen i huvudet på den som blivit utsatt. Som en mardröm som etsat sig fast i minnet och påminner en om alla detaljer man bara vill glömma.

En våldtäkt är något av det värsta som kan hända en människa och därför har jag valt att argumentera för att våldtäktsmän förtjänar det värsta de också. Blir du dömd för våldtäkt riskerar du två till sex år i fängelse, blir du däremot dömd för grov våldtäkt, till exempel en gruppvåldtäkt, riskerar du fyra till tio år.

Tycker ni verkligen att det räcker? Hade jag varit offer för en våldtäkt hade jag aldrig kunnat gå vidare så länge jag vetat att gärningsmannen blivit frikänd eller kommer komma ut i samhället om bara två år. Min åsikt är att straffsatsen borde höjas.

Enligt mig borde vi använda oss av ”three strikes and your'e out”, en amerikansk lag som innebär att någon som är dömd för två tidigare sexualbrott automatiskt får livstid efter ett tredje brott, och då spelar det inte heller någon roll vilken form av sexualbrott som har begåtts.

Det största motargumentet är att hårdare straff inte ger färre övergrepp eftersom återfallsrisken är så pass stor. Men om samhället, bokstavligt talat, säger att vi inte borde förlänga fängelsetiden eftersom gärningsmännen ändå kommer fortsätta att begå sexualbrott, är det väl rätt självklart att Sverige måste skärpa sig något enormt när det gäller straffsatserna.

Om samhället inte vill förlänga fängelsetiden på grund av att återfallsrisken är större än gärningsmannens samvete, finns det andra åtgärder att ta. Intensivövervakning med elektronisk kontroll, alltså fotboja, är ett förslag som kommit upp i många diskussioner på internet gällande sexualbrott.

Genom att använda sig av fotboja kan man, för det första, försäkra sig om att gärningsmannen inte kommer i närheten av offret. För det andra kan personen som bär fotbojan fortfarande genomföra studier eller arbete, och för det tredje förbättrar fotbojan frigivningsförberedelser, vilket gör att gärningsmannen lättare får en chans att anpassa sig efter samhället igen och kunna gå tillbaka till sin vardag. En fotboja gynnar alltså inte bara offret utan även gärningsmannen.

Nu kanske ni tänker ”men vi vet ju inte om offret ljuger, det är ju inte alltid så lätt att veta om en våldtäkt verkligen har inträffat?”, men jo, det är det! Det är kanske inte så lätt att undersöka någon och hitta spår av gärningsmannen när det gått flera veckor sedan incidenten.

Men enligt mig, enligt mina åsikter och mina tankar, tycker jag att polisen ger upp alldeles för lätt och det är just detta som leder till att allt färre och färre offer vågar träda fram och berätta sanningen. De är alla rädda för att ingen ska lyssna, för att ingen ska ge tillit och för att ingen ska hjälpa.

Samhället har blivit som en metafor av en gruppvåldtäkt där de som bara står vid sidan av och ser på är medskyldiga till att ännu en kvinna våldtas. På grund av detta förtjänar våldtäktsmän ett hårdare straff.

Slutligen vill jag uppmana alla till att våga lyssna på dem som hemlighåller, lita på dem som du tror talar sanning och våga framförallt sträcka ut en hand till dem som behöver hjälp.

Josefin Nirborn