Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mona Sahlin är korrupt och borde dömas för det

- 22/09/2016, 15:04 -
Marcus Birro skriver om Mona Sahlin.
1 av 3

Marcus Birro skriver om Mona Sahlin.

Michaela Kälveskog/TT

Mona Sahlin.
2 av 3

Mona Sahlin.

Ulf Palm/TT

Marcus Birro.
3 av 3

Marcus Birro.

Michaela Kälveskog

Marcus Birro: Hon är korrupt helt enkelt. För korruption handlar inte bara om att sätta en tjock sedelbunt i handen på någon som styr.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vilket straff du får för du oförätter du begår handlar väldigt mycket om vem du är och vad du har för åsikter.

Om du låtit bli att betala tv-avgiften och är moderat åker du ut med huvudet före. Det hände nytillträdda ministrar hösten 2006. Du kommer aldrig tillbaka. Om du är en självlärd och orädd skribent älskas du bara så länge du spelar spelet på spelets villkor. Sedan kastas du obönhörligen ut.

Är du en uppburen skribent men vägrar vika dig för den härskande mediala medelklassens förbannade tyglar ryker du ur alla sammanhang på en halvtimma och du kommer enbart ha en såpad påle att försöka kräla tillbaka upp på.

En oktoberdag 1995, seglade ett vitt segel in på en numera ökänd presskonferens och slog sig ner framför kamerablixtrarna. Det var Mona Sahlin som blivit ertappad med att handla choklad med fel kreditkort.

Hon briljerade verkligen den där eftermiddagen svenska folket satt framför sina teve-apparater (det var alltså 1995) och bildade ett sorts blågul kollektiv ring av förlåtelse. Mona Sahlin kom tillbaka. Starkare än någonsin faktiskt.

Hon stekte falukorv i radhuset med sin Bosse och lät media vara med, hon snackade om det sköna i att betala skatt, och hon småpratade och flinade sig till den yttersta eliten i svensk politik. Hon blev partiledare för Socialdemokraterna och i valet 2010 träffade jag henne under min tid på Kvällsöppet på TV4.

Då förstod jag varför hon klarat sig så bra som hon faktiskt hon gjort. Hon charmade alla. Vi snackade Milans backlinje under reklampauserna och jag tänkte att den där tjejen kanske man skulle ta och rösta på.

Under sin tid som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism (denna bisarra programförklaring) verkade hon dock ha tappat alla former av styrfart och ordnade mest en telefonlinje som ingen ringde eftersom det visade sig att extremt få mammor och pappor ville ringa och anmäla sina egna barn för terrorbrott.

Nu är hon och hennes livvakt polisanmälda för att ha ljugit och fifflat med intyg rörande bostad åt livvakten. Är någon verklig förvånad?

Jag tänker ibland på Kommando Gudrun när jag läser om Mona Sahlin och alla de andra kvinnliga makthavarna. Minns ni Kommando Gudrun? Schyman i efternamn. Hon och hennes kumpaner har länge slagits för att kvotera in fler kvinnor i eliten, både den politiska och den ekonomiska eftersom de hävdat att det inte är eliten som sådan som korrumperar utan att det är männen som varelser som gör det.

Den lögnen har fått stort fäste i Sverige. Lögnen att bara vi får bort män och får in kvinnor så försvinner all maktutövning och all korruption.

Men saken med eliten är att den i sin natur korrumperar. Det spelar ingen roll om det är en man eller en kvinna (eller en hen) som når toppen. Efter ett tag kommer frestelserna och då spelar könet ingen som helst roll. Då handlar det om värderingar, om personlig moral, om värdighet och också om att minnas sitt ursprung. Mona Sahlin har tappat all moral, all värdighet och har fullständigt glömt sitt ursprung.

Därför blir hon förbannad på de journalister som avslöjade hennes nya fiffel och båg. Därför tror hon sig befinna sig några meter ovanför alla andras verklighet. Därför fortsätter hon att begå rena lagbrott. Hon är förblindad av den elit och den makt som hon varit en del av under trettio år.

Hon är korrupt helt enkelt. För korruption handlar inte bara om att sätta en tjock sedelbunt i handen på någon som styr och förvänta sig att denne någon ska ändra lite på regelverket till förmån för personen som satt pengarna i hans eller hennes hand.

Korruption handlar också om den subtila känslan av att man är odödlig, att man faktiskt inte bara kan fiffla lite med sanningen utan att man också har rätt att fiffla med sanningen. Det är alltid makten som korrumperar.

Så vi får väl se om Mona Sahlin kommer tillbaka från det här. Själv sliter jag dagligen för att få ihop stålar till mat för mina barn eftersom jag haft fräckheten att i den där förbannade offentligheten vägra kompromissa med sanningen om det jag skrev. Mitt brott är oklart men domen fruktansvärd. Det är närmast total bannlysning som gäller.

Men jag krigar på. Det är inte synd om mig. Jag tror att sanningen alltid segrar, även om det tar lite tid. Jag tror nog Mona Sahlin håller med om det, även om hon kanske inte är lika förtjust över att det är så.

Marcus Birro,
Författare