Olivia Norén Ridung vill ha självförsvar på schemat.
1 av 2
Olivia Norén Ridung vill ha självförsvar på schemat. - Foto: Privat/TT
Olivia Norén Ridung.
2 av 2
Olivia Norén Ridung. - Foto: Privat

Olivia, 13: Skolan borde lära ut självförsvar – inte handboll

​Centerpartist: Skolan borde erbjuda alla elever i högstadiet gratis lektioner i självförsvar, ta bort en handbollslektion om det behövs.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Olivia Norén Ridung är 13 år. Hon bor i Stockholm och är medlem i Centerpartiets ungdomsförbund

Varför ska jag känna mig orolig när jag går hem? Varför ska jag känna mig otrygg i ett folkhav? Varför ska jag bli stressad så fort jag märker att någon går bakom mig?

Så ska inte jag eller någon annan behöva känna. Om skolan kunde erbjuda gratis självförsvar skulle jag och många andra känna oss tryggare.

Gratis undervisning i självförsvar i skolan skulle ge oss trygghet och kunskap, inte bara i ”hur man slåss”, utan vad man själv kan göra i en nödsituation eller om man ser någon annan utsättas för fara.

Jag tycker att det är viktigare att veta vad man ska göra i en nödsituation än hur man kastar en basketboll i en basketkorg. Det är klart att idrotten i skolan är viktig men jag tycker att det ska vara lika självklart att alla skolor i Sverige erbjuder självförsvar som idrott och hemkunskap.

Brandövningar är ju också i förebyggande syfte så om vi nu ska lära oss hur man ska hantera en situation när det brinner, hur man lagar mat och regler i idrott så finns det ingen anledning att utesluta självförsvar.

Det skulle kunna vara som en temadag med föreläsningar, som en kurs efter skoltid eller att man byter ut några fotbollslektioner och istället lär oss hur vi kan försvara oss vid övergrepp.

Ett flertal undersökningar visar att våldtäkterna ökar. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes 18 100 sexualbrott under 2015, varav 5 920 rubricerades som våldtäkt.

En våldtäkt är en våldtäkt för mycket. Flera tusen våldtäkter är hemskt. Gratis Självförsvar i skolan kan vara ett sätt att förebygga att detta sker.

Vissa kanske inte tycker att det skulle spela någon roll med självförsvarskurser eftersom personer som begår övergrepp ofta är både starkare och större än sina offer. Visst, det är klart att jag som är tretton år kanske inte kan slå ner en fullvuxen person, men det handlar inte bara om det.

Jag vill också veta hur jag ska hantera en sådan situation. Ska jag springa? Ska jag skrika? Ska jag sparka personen mellan benen? Sådana frågor vill jag ha svar på, det skulle göra att jag kände mig tryggare.

Ingen ska behöva känna sig rädd så fort solen går ner. Ingen ska behöva känna att livet blir begränsat bara för man känner sig otrygg och inte vet man ska göra om en hotfull situation uppstår. Självförsvar på skolschemat är mitt förslag till något som jag tror i längden kan leda till att vi kan minska antalet sexuella övergrepp.

Om jag blir attackerad så kan jag inte använda mig utav mina handbollskunskaper. Det är ganska sällan jag har en boll med mig hem.

Olivia Norén Ridung

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.