Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Isabelle, 21: Jag har skämts för min kropp – nu vågar jag visa upp den

- 29/09/2016, 13:14
1 av 6

Privat

Isabelle Kittelsen.
2 av 6

Isabelle Kittelsen.

Privat

"Vi ska våga ge fan i kroppsidealen".
3 av 6

"Vi ska våga ge fan i kroppsidealen".

Privat

"Både kvinnor och män har extrem press på sig".
4 av 6

"Både kvinnor och män har extrem press på sig".

Privat

"Kolla själv på tillexempel Paradise Hotel, de enda tjejerna vill ha är vältränade killar"
5 av 6

"Kolla själv på tillexempel Paradise Hotel, de enda tjejerna vill ha är vältränade killar"

Privat

"Hur ofta ser man inte dessa supersmala modellerna?".
6 av 6

"Hur ofta ser man inte dessa supersmala modellerna?".

Privat

Isabelle: Vi ska vara oss själva. Våga visa att vi duger precis som vi är!

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är en sak jag undrar över, hur ser den perfekta kvinnokroppen ut? Vad är den perfekta kroppen egentligen?

Finns det någon? Vad är det man ska sträva efter?

Jo det ska jag säga. Det finns inget som heter den perfekta kroppen. För hur man än ser ut så finns det alltid något som är fel, man hittar alltid något fel. Och alla dessa kroppsidealen ändras för varje år.

Ena året ska du vara så smal som det bara går, sen ska du vara vältränad. Du ska ha en vältränad rumpa. Du ska alltid ändra på någonting. För nya ideal kommer hela tiden.

Men är inte huvudsaken att man mår bra, att man inte blir sjuk pågrund utav sin vikt och allt som har med kroppen att göra? Är det verkligen viktigare att följa alla dessa trender än att man ska må bra i psyket?

Så fort man lyckats uppnå de målen som man satt så kommer det någon ny trend som man ska följa. För det är så allt är uppbyggt. Man ska se ut på ett visst sätt idag för att man ska bli accepterad.

Man ska även se ut på ett speciellt sett i ansiktet, håret, ja allt. Allt ska vara på ett visst sätt, men det ändras från år till år. Ibland kan det bara ta några månader.

Hur ofta ser man inte dessa supersmala modellerna? Visst har det blivit bättre de senaste året. Men när jag var i tonåren ja då skulle man vara så smal som det bara gick! Varenda modell under den tiden såg ut att lida av anorexia. Och det skulle vi ungdomar sträva efter! För det var så de där perfekta modellerna såg ut ju!

Både kvinnor och män har extrem press på sig, männen ska helst vara super vältränade annars är de ju ingenting att ha! Kvinnor ska vara smala, stora bröst och stor rumpa.

Hur ofta ser man i dokusåpor någon kille som är lite mullig eller väldigt smal? Knappt någon gång, och kolla själv på till exempel Paradise Hotel, de enda tjejerna vill ha är vältränade killar. Och killarna vill ha perfekta tjejer.

Allt ska vara så perfekt. Överallt får man läsa dessa bantningstipsen och träningstipsen med råd om hur du snabbt får en platt mage och fasta lår. Varför ska vi inte bara få leva som vi vill? Varför ska man vara tvungen att träna och banta?

Nej jag vet att man inte är tvungen, men med alla dessa kroppsidealen som finns så känner man sig inte vacker alls. Utan har man inte fasta lår, fast rumpa och platt mage så känner man sig så dålig, för att de som anses ha perfekta kroppar visas upp.

Vi som har bröst som hänger, ingen fast rumpa, fasta lår eller platt mage – vi skäms. Vi ska gömmas undan. Men nej! Vi ska visa upp oss! Vi ska våga ge fan i kroppsidealen. Vi ska våga vara oss själva, vi ska inte stressa sönder oss för att bli perfekta. Vi ska vara oss själva. Våga visa att vi duger precis som vi är!

Isabelle Kittelsen