Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kevin, 17: Jag är beredd att dö och döda för mitt land – det borde du också vara

- 30/09/2016, 10:36 -
Kevin Otter skriver om återinförandet av värnplikten.
1 av 3

Kevin Otter skriver om återinförandet av värnplikten.

Privat/TT

Kevin Otter.
2 av 3

Kevin Otter.

Privat

"Värnplikten krävs i och med att ett frivilligt försvar inte håller".
3 av 3

"Värnplikten krävs i och med att ett frivilligt försvar inte håller".

Soren Andersson / Sören Andersson/TT

Kevin Otter, 17 år och aktiv i Försvarets flygvapenfrivilliga, berättar varför han är för återinförandet av den allmänna värnplikten.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Redan nästa år kommer en del av årskullarna 1999-2000 att behöva mönstra. Andelen ungdomar som kommer behöva mönstra är mycket låg och värnplikten i sig liknar inte den gamla över huvud taget.

Till exempel så är det inte längre bara killar som eventuellt kommer behöva genomgå värnplikten, även tjejer kommer vara en del utav detta nu. Det visar att regeringen tagit ett stort steg i jämställdhetsriktningen.

Att kvinnor också ska få ta del av detta, är inte det bra? Ett mer jämställt försvar med både män och kvinnor som kämpar för landet de lever i. I och med att jag ofta hör kvinnor i olika åldrar påpeka att de vill ha det mer jämställt så är detta ett stort steg i den riktningen.

Vill man ha jämställdhet kan man inte bara få de specifika delarna i jämställdheten man vill ha utan då får man även ta det som är lite mer jobbigt. Så är det med allt här i livet, man kan inte få allt serverat på ett silverfat och låta andra kämpa för landet så att just du ska känna dig säker.

Vill man leva i ett säkert land med demokrati och fri välfärd måste man även försvara det, det borde vara en självklarhet. Skulle kriget vara här kommer det vara försvarsanställda som kommer göra sitt bästa och riskera sina liv för att alla ska känna sig säkra.

Var åtminstone tacksam för att dessa personer finns istället för att klaga på att detta strider mot din ”fria vilja.” Tror inte att de flesta vill försvara ett, till stora delar, otacksamt folk.

Demokratin bygger på att alla ska få vara med och bestämma. Enligt flera undersökningar vill runt 70% av Sveriges befolkning ha tillbaka värnplikten. Där visar sig demokratin tydligt när förslaget nu mer eller mindre gått igenom, och även om de tillfrågade inte innefattar så många yngre så spelar det ingen roll.

Skulle man fråga Sveriges ungdomar om de vill gå i skolan tvivlar jag på att majoriteten kommer att vilja det. Man kan inte få välja allt man vill göra. Skulle unga få bestämma att skolan inte skulle finnas skulle våra invånare troligen bestå av analfabeter efter ett tag.

Värnplikten krävs i och med att ett frivilligt försvar inte håller, de tiderna vi lever i i dag kräver en bättre anpassning. Värnplikten bygger på kunskapen och plikten att försvara det land du lever i, och precis som skolan är det en plikt. Därmed faller argumentet att man kan ha en fri vilja hela tiden. Skulle alla få som de ville skulle vi ha anarki och totalt kaos. Med rättigheter följer även skyldigheter.

I över hundra år har värnplikten funnits och alla fullt friska män har ställt upp och försvarat landet de lever i. De har varit beredda att skydda landet om kriget är här, de flesta klagade inte på det för då var det en plikt precis som skolan var.

Nu har värnplikten varit på en sjuårig paus och har redan hört alltför mycket klagomål om detta. Ungdomar förr klarade av det, då kan dagens ungdomar också göra det. Vi går sakta tillbaka mot en lika osäker värld som under stora delar av 1900-talet, vilket också gör att vi måste anpassa oss. Återinförd värnplikt är första steget mot en anpassning.

Det många har som motargument mot återinförd värnplikt är att man enbart lär barn och unga att döda och hantera vapen. För det första, att tro på evig frid visar bara prov på din okunskap och oförmåga att anpassa sig. I dag har vi ett aggressivt Ryssland som är på frammarsch och NATO som försöker förhindra det.

Att freden kommer hålla för alltid finns inte på kartan i dag med tanke på de investeringar Ryssland gör i försvaret, som troligen inte är gjort utan anledning. Både NATO och Ryssland har visat intresse för Gotland, och Rysslands hot mot Sverige fortsätter. Om vi inte förbereder oss redan nu kan det vara för sent sen. Därmed har regeringen beslutat om att återinföra värnplikten.

Det motargumentet spricker helt och hållet på andra vis också. Jag har själv varit med i FVRF (Flygvapenfrivilliga) i över två år och jag har aldrig upplevt en sån kamratskap och en sån disciplin förut. Att ha fördomen om att försvaret enbart innebär att döda är lika vidrigt som att ha fördomar om människor du inte känner. Du kan inte döma någon/något innan du vet mer.

Om du fick tillbringa en helg med underbara människor, överlevnadsträning och lite disciplin på det också tror jag inte att du kommer klaga lika mycket. Visst lär du dig att hålla och använda ett vapen utöver det, men det är just för att man ska vara förberedd på det värsta. Som värst kan det vara att dö eller döda, då kan denna kunskapen vara värdefull för din överlevnad.

Sen är det som med allt annat: all kunskap är ofta värdefull senare i livet men tiden du tillbringar för att lära dig detta är inte alltid en semester. Precis som i skolan. Du kan till exempel inte förutse att du hamnar i en krissituation och måste överleva. Kunskaperna om överlevnad kan då vara skillnaden mellan liv och död.

Kevin Otter

Så här kommer den "nya" lumpen att fungera: