Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tack SR för att ni visar rasismen på Airbnb – gräv fram något annat vi redan visste

- 05/10/2016, 08:49 -

Privat/Airbnb

Alexander Karim Kan inte någon vit liberal kolla om det förekommer på jobbmarknaden också. Har ju varit lite tyst om det.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"En granskning som Ekot gjort tillsammans med Kaliber visar att många som hyr ut sina lägenheter via Airbnb inte vill göra det till mörkhyade personer.” Så inleder man artikeln i Politism.

Man har alltså gjort en undersökning där man med en mörkhyad persons konto har frågat 200 Airbnb-värdar i Stockholm, Göteborg och Malmö om tillgänglighet under en period. När man sedan frågat samma värdar med en vit persons konto har resultatet varierat kraftigt; Nästan var tredje värd som sagt nej till en mörkhyad person sa ja till en ljushyad.

Det här är ju helt otroligt! Nyhetsflödena svämmar över med indignerade journalister och tyckare som rasar. Erik Helmerson som gjort karriär på att kritisera antirasister väcks ur sin nyliberala koma och gör avbön i kölvattnet av den ofantliga nyheten. Hur kan detta förekomma?! I Sverige. I detta nu!

Under tiden sitter det svarta, bruna, röda och gula människor runt om i landet och skakar på huvudet. Ni har gjort en undersökning där man bemödat sig om att gå ut till 200 värdar för att ta reda på något som vi alla viste.

Vi räknar med att få ett nej, det är en del av vår vardag. Vi vet att ni ser oss, inte som en man, kvinna, pojke, flicka – utan som en färg. Ett pigment som ska komma och bo i er fina lägenhet, ta anställning på er fina firma eller bli kompis med ert fina barn.

Vi har vetat det sedan första gången vi förföljdes av butikspersonal som inte ens försökte dölja sin misstanke.

Vi visste det när vi år efter år blev pepparkaksgubbar i Luciatåget.

Vi har vetat det här sedan min syster på 90-talet ringde till Pressbyrån i Helsingborg och fick veta att ja, det är bara att komma in. Vi har en ledig tjänst. För att sedan få vända i dörren när de såg henne. ”Tjänsten är tillsatt”. När hon dagen efter ringde tillbaka och presenterade sig som ”Johanna 18 år” var den återigen ledig.

Vi har skrivit krönikor, varit på debattprogram, demonstrerat, argumenterat över middagar, på krogar och i toalettköer om det här sedan den första av oss satte sin bruna fot på svensk mark. Vi har skapat föreningar och grupper inom alla hörn av social media för att förklara det här. Men ingen har hört oss.

Men nu har ni gjort den här undersökningen och som Columbus som landsteg i Amerika, slog ner sin flagga i nåns trädgård och proklamerade ”Jag har upptäckt det här landet!” så har ni upptäckt att rasism förekommer på Airbnb.

Hörni, kan ni inte göra mig en tjänst? Kan inte någon vit liberal kolla om det förekommer på jobbmarknaden också. Har ju varit lite tyst om det.

Men man vet ju aldrig vad ni ”upptäcker”.