1 av 2
- Foto: Privat/World CP Day
2 av 2
- Foto: Privat

I dag firar vi alla CP-skadade – därför är det så viktigt

Ordföranden i Svenska CP-föreningen: CP används av många som ett skällsord. För mig som har en son med en CP-diagnos och för Svenska CP-föreningens medlemmar är CP mänsklighet och verklighet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För många människor är CP lika med ett skällsord. Det tyder på en stor okunskap. Man är inte dummare än någon annan för att man har en CP-skada. En CP-skada innebär att hjärnans signaler till musklerna inte fungerar helt och hållet. Och väldigt många människor lever med CP-skador. Därför uppmärksammar vi World CP-day, för att sprida kunskap och för att göra de osynliga synliga.

För att uppnå våra mål tog Svenska CP-föreningen 2012 World CP Day (Internationella CP-dagen) till Sverige. Sedan dess har fler föreningar hoppat på tåget och media har uppmärksammat den här dagen. Det är viktigt!

För när ordet sprids blir vi fler som hjälper till att uppmuntra personer som annars ofta tittas snett på och som ofta möts av hårda fördomar. Nu är vi många som engagerar oss i villkoren för människor med CP-skador.

World CP Day kommer ursprungligen från Australien och firas över hela världen. Bland annat klär människor sig i grönt. Och i år gör vi även det i Sverige.

Det kan tyckas vara en banal gest att klä sig i en viss färg, men faktum är att det är en stark manifestation som hjälper till att lyfta villkoren för vår målgrupp. En målgrupp som många är rädda att prata om, eftersom fördomarna i samhället är så stora.

Det finns ett stort uppdämt behov hos människor att berätta om CP, eftersom det är en diagnos som länge har levt i det fördolda. Och det är i skuggorna som fördomar uppkommer, förutfattade meningar får fotfäste och klyftor skapas mellan Vi och Dom uppkommer.

Alla människor har rätt att bli hörda. Alla människor har rätt att bli bekräftade precis för den man är. Genom att ha en speciell dag så är vi övertygade om att vi hjälper till att sätta ljus på de skuggor som under decennier har funnits.

För genom att bära grönt och genom att ha den här dagen bekräftar vi de människor som lever med CP-skador, samt lyssnar på deras röster.

Förra året hade vi ett fysiskt event med bland annat Jonas Gardell och författaren Lena Helgesson. I år hade vi inte möjligheter att anordna det, men vi vet att alla de tusentals människor som visar sitt stöd för den här dagen i sociala medier faktiskt gör skillnad för våra medlemmar.

För när rätten till assistans ifrågasätts på högsta politiska nivå är det inte längre bara fördomar och missuppfattningar det handlar om, utan människors ekonomiska trygghet och möjlighet att fritt få leva sina liv som de vill.

CP används av många som ett skällsord. För mig som har en son med en CP-diagnos och för Svenska CP-föreningens medlemmar är CP mänsklighet och verklighet. Vi väljer i dag att låta bokstäverna stå för Celebrate Potential. Vem är du och vilken potential har du?

Therese Siverbo,
Ordförande Svenska CP-föreningen

/
Cp
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.