Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska poliser ska inte bära slöja – vi ska se dem som skyddar oss

- 06/10/2016, 12:59
Ungsvenskarna vill inte se slöjor på poliser.
1 av 2

Ungsvenskarna vill inte se slöjor på poliser.

Privat/TT/TT

Tobias Andersson (SDU).
2 av 2

Tobias Andersson (SDU).

Privat

Ungsvenskarna: Det är ingen mänsklig rättighet att få bära synliga religiösa symboler på jobbet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Polis är utan tvekan ett av våra viktigaste yrken men också ett av de som är utsatt för högst risk och som ges minst uppskattning. Sverigedemokraterna budgeterar för 7 000 nya poliser, höjda löner, förbättrade arbetsvillkor och ökade befogenheter. Men debatten slutar inte där.

I stället för att på allvar försöka lösa den kalabalik som råder inom rättsväsendet har det uppstått en absurd pseudodebatt om ett förslag från syntaren (och sverigedemokraten) Richard Jomshof. Förslaget som sådant gäller ett krav på neutrala polisuniformer.

Richard har även motionerat om bland annat förbud mot heltäckande slöjor. Att man kan ha olika åsikter kring huruvida man ska få gå runt på stan iklädd den mest kvinnokränkande utstyrseln som existerar och som omöjliggör en identifiering av en har jag viss förståelse för.

Jag menar, alla i världen anser tyvärr inte att kvinnor ska få klä sig som de vill, eller för den delen att de ska få inkluderas helt i vårt samhälle. Åsikter som mitt politiska engagemang ämnar bestridda var gång de uppdagas i vårt land.

Hur man däremot kan argumentera för att poliser under sin yrkesutövning ska få tillåtas att bära högst synliga religiösa symboler kan jag inte förstå. För vad är egentligen polisens syfte? Jo polisens syfte är att skapa trygghet, upprätta ordning och reda, samt rent allmänt bidra till ett bättre samhälle.

Deras uppdrag har aldrig varit, och ska aldrig bli, att påverka den allmänna opinionen eller förespråka någon åsikt eller religion framför en annan. Detta hoppas jag att samtliga kan skriva under på och när så är gjort borde vi kunna enas om att slöjor inte hör till en polisuniform.

Polisen verkar i allmänhetens intresse och måste således bibehålla sin objektivitet och neutralitet både i sin yrkesutövning och i sin klädsel. Annars riskerar vi att tumma på någonting som länge varit självklart i vårt land och det är inte vi sverigedemokrater redo att göra.

Att bära slöja kan självklart vara ett aktivt val men det ändrar inte det faktum att det är en internationell symbol för kvinnoförtryck. Ett kvinnoförtryck vi sverigedemokrater ämnar motverka var än det får fäste i vårt land, så även inom polisen.

Det är ingen mänsklig rättighet att få bära synliga religiösa symboler på jobbet. Däremot borde det vara en mänsklig rättighet att inte tvingas bära slöja var gång man lämnar huset.

Låt oss därför fokusera på hur vi kan bistå de kvinnorättsrörelser i Mellanöstern som önskar slippa sitt förtryck genom att släppa sitt hår fritt. Inte på de som önskar implementera detta förtryck i den svenska poliskåren.

Tobias Andersson,
Nationell talesperson, Ungsvenskarna