Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, det är inte synd om stenkastande "soldater" i Araby

- 13/10/2016, 15:48
Fredrik Brodén skriver om stenkastning och bilbränning i förorten.
1 av 3

Fredrik Brodén skriver om stenkastning och bilbränning i förorten.

Privat/TT

Fredrik Brodén.
2 av 3

Fredrik Brodén.

Privat

"Har du ett tufft liv får du ta dig i kragen och göra något åt det".
3 av 3

"Har du ett tufft liv får du ta dig i kragen och göra något åt det".

TT NYHETSBYRÅN

Debattören: Ta er i kragen, gör något meningsfullt med era liv och sluta gnäll på allt och alla.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste åren har man ständigt kunnat läsa om nya uppror i förorterna.

Bilar bränns till höger och vänster och stenkastning mot bland andra polisen och brandkåren är vanligt. Dessa upprorsmakare rättfärdigar sitt vidriga beteende med att säga att ingen hjälper dem och så skyller de på utanförskap, arbetslöshet och så vidare.

Denna artikel är till dessa förortsungdomar som tycker sig göra rätt.

För det första: Det är inte mer synd om er i förorten än någon annan i detta landet. Det är inte bara ni som kämpar mot utanförskap, låga inkomster och arbetslöshet. Det är många i vårt land som är i liknande situationer som ni men som väljer att inte ta ut sin ilska genom att elda bilar och kasta sten.

För det andra: Hur vore det om ni tog och skaffade er lite egenansvar och försökte göra det bästa av livet i stället för att ta den enkla vägen och bli kriminella och samhällsförstörare? Tänk på era familjer. Så mycket som de måste skämmas över er.

Jag vet att mina föräldrar hade skämts om jag bestämt mig för att gå ut i samhället och elda upp bilar och kasta sten på polisen.

Inget kommer gratis här i världen, man måste kämpa för att komma någonstans. Ni väljer den enkla och bekväma vägen.

Sen kan man ju även ställa sig frågan varför det är just invandrartäta förorter där detta händer? Varför händer det inte i förorter där majoiteten är inrikesfödda? Jag skulle nog säga att det handlar om kultur och hur vi är uppfostrade. Men även dessa orsakerna är ingen ursäkt för att bete sig så som ni gör.

Jag växte upp i en by som heter Häljarp, som ligger utanför Landskrona.

Det är absolut ingen stor by men vi hade det mest nödvändiga, precis som många andra byar och förorter. Där fanns en liten mataffär, en spelbutik, två pizzerior, skola och ett gym. Mer än så fanns inte när jag växte upp där.

När jag och mina vänner hade tagit studenten så gick vi antingen arbetslösa eller så började man plugga. De som gick arbetslösa under en tid, ni tror väl inte på allvar att vi gick ut i byn och började vandalisera bilar bara för att vi var uttråkade och kände att samhället inte hjälpte en?

Hur nu samhället skulla hjälpa mig för att få ett jobb vet jag inte, då det är upp till mig själv att få ett jobb och ingen annan.

Det fanns inte ens på kartan att gå ut och betee sig så.

Jag skriver detta för att jag läste en artikel på Aftonbladet som handlade om stenkastande ungdomar i Araby, Växjö. Det jag läste gör mig riktigt förbannad och illamående.

Jag kan säga så här att jag förstår er (dessa ungdomar) till viss del, att ni är frustrerade för att ni inte kommer någonstans i livet. Ni har fastnat i en spiral som inte går att ta sig ur. Men när jag läste denna artikeln så försvann all förståelse.

Som dessa personer i artikeln resonerar kring sitt beteende så förtjänar ni ingen förståelse och heller ingen hjälp. De argumenterar som om det är samhället som har det yttersta ansvaret att se till så att människors liv i Sverige fungerar och flyter på och när det inte gör det så är det helt ok att uttrycka sitt missnöje genom att kasta stenar mot polisen, bränna upp sina grannars bilar, ta droger, sälja droger och all annan skit som ni sysslar med.

I artikeln intervjuar de en kille på 19 år som de kallar för Hamid, som har haft en stökig uppväxt med diverse brott på sin lista. Man skriver om hans liv, man ställer frågor om varför det ser ut som det gör och så vidare, och när man frågar Hamid om varför polisen attackerades så kan han inte riktigt svara på detta men han svarar med följande och det är det som gör mig än mer förbannad:

"I Araby håller man ihop. Sluter sig som en mur när polisen kommer för att gripa en cykeltjuv eller misstänkta gräsrökare".

Ni bor inte i ett laglöst land. I detta landet har vi lagar och regler som ska följas av alla oavsett vilken historia eller livsöde människor har. Gör man inte det så får man ta konsekvenserna och man har absolut förbrukat sin chans till att få någon hjälp när man sätter sig över rättsväsendet och attackerar polisen och skyddar kriminella människor.

Som sagt, jag har inte längre någon förståelse för personer i förorterna runt om i Sverige som är med och uppviglar till detta sjuka och vidriga beteende. Ni förtjänar faktiskt ingenting. Ska ni mot förmodan få någon hjälp får ni göra er förtjänta av den hjälpen.

De människor jag tycker synd om är de människor som bor i samma område som er och som tvingas stå ut med er och er skit som ni orsakar samhället och dess invånare. Dessutom tycker jag enormt synd om era familjer. En familj ska inte behöva utstå sådant beteende.

Ingenting kommer gratis. Man måste kämpa för att nå sina mål. Har du ett tufft liv får du ta dig i kragen och göra något åt det. Vill du ha ett jobb? Gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Börja plugga. Ta en praktikplats. Gör något!

Ni ska inte tro att folk får större förståelse för er när ni går ut och beter er som galningar. Ni skapar snarare hat och oförståelse. Ni bidrar själv till att ni hamnar i utanförskap och som jag skrev, ska ni få någon chans så får ni fan göra er förtjänta av det annars har ni ingenting i detta samhället att göra.

Ni förtjänar inte samhällets respekt så länge ni själv inte respekterar det samhället ni lever i och de människor ni lever tillsammans med.

Ta er i kragen, gör något meningsfullt med era liv och sluta gnäll på allt och alla. Ta ert eget ansvar för en gångs skull.

Fredrik Brodén