Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nazister hör inte hemma på Rättviks marknad

- 14/10/2016, 09:11
We Are Dalarna vill inte se nazister på Rättviks marknad.
1 av 3

We Are Dalarna vill inte se nazister på Rättviks marknad.

Privat/Maja Suslin / SCANPIX

Lina Emanuelsson.
2 av 3

Lina Emanuelsson.

Privat

"Argumentet om yttrandefriheten gäller inte i det här sammanhanget".
3 av 3

"Argumentet om yttrandefriheten gäller inte i det här sammanhanget".

Maja Suslin / SCANPIX

We are Dalarna: Vi undrar varför arrangörerna gång på gång tillåter nazister att sprida sin hatpropaganda bland knallar och besökare?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Rättviks höstmarknad gick av stapeln 7-9 oktober. Arrangörerna presenterar sig som Sveriges tredje största marknad och inräknat både höst- och vårmarknaden kommer det enligt arrangörerna runt 100 000 besökare. Det är marknadsknallar, scenuppträdanden och musik hela dagarna. Rättviks marknad har en 125 år gammal tradition av att ha varit en samlingsplats för människor och mycket omtyckt både i och utanför Dalarna.

Nätverket We Are Dalarna som arbetar för att demokrati och mänskliga rättigheter ska respekteras tog kontakt med arrangören Magnus Wikman för att berätta att många människor hört av sig i frustration, irritation och besvikelse över Rättviks marknads agerande.

Vid kontakt med arrangörerna framkommer att deras (arrangörernas) ståndpunkt är att nazisterna har rätt att gratis och utan tillstånd inskränka på arrangörernas eget tillstånd och göra vad de vill. Av den anledningen ser sig Rättviks marknad tvingade att låta nazisterna kränka och provocera människor som besöker Rättviks marknad för en trevlig dag tillsammans med familj och vänner.

Argumentet om yttrandefriheten gäller inte i det här sammanhanget. Yttrandefriheten regleras mellan staten och enskilda medborgare och därför kan varken nazister eller andra hävda grundlagsskyddad rätt att delta i privata arrangemang. Det finns inget tvång för någon privat arrangör att tillåta organiserade nazister på sina event. Varje arrangör gör precis som de själva vill.

Arrangörernas intetsägande mailsvar om att ”.. Nazisterna stöder sig på Sveriges lagar om yttrandefrihet och kan lagar och regler säkert bättre än polisen, tyvärr..” framstår därför som ett bra exempel på hur deras påstådda okunskap om yttrandefriheten leder till missbruk av densamma.

Några marknadsknallar undrade irriterat om nazisterna hade tillstånd och om de i såfall betalat för platsen som alla andra? Har Rättviks marknad gett tillstånd till nazister på marknaden? Varför blir de annars inte bortforslade av polis?

Dessa frågor är absolut relevanta att få svar på. Särskilt eftersom Rättviks marknad gjorde samma val nu som 2014 när Svenskarnas parti var där.

We Are Dalarna kontaktade, förutom den ansvariga arrangören, även Medarrangörernas förening, som bad att få återkomma med svar inom en månad.

Vi undrar varför de ansvariga arrangörerna gång på gång tillåter organiserade nazister att, med eller utan tillstånd, sprida sin hatpropaganda bland knallar och besökare?

Varför det är sådant ointresse och okunskap inför en sådan allvarlig fråga som riskerar att skada Rättviks marknads anseende för alltid och som kan göra att marknadsknallar och besökare väljer någonting annat, kan inte ses som någonting annat är ett unflyende beteende där ekonomiska och mänskliga intressen helt åsidosätts för att arrangörerna i bästa fall är okunniga och undflyende eller i värsta fall i smyg tillåter nazister att gratis utnyttja Rättviks marknad som ett tillfälle för spridning av hatpropaganda.

Med medmänsklig hälsning

We Are Dalarna,
Lina Emanuelsson