Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nej, det är inte din rättighet att säga n-boll

Denna text är hämtad från bloggen Evahle.se - psykisk hälsa och ohälsa.

Evah Åberg är trött på folk som säger n-boll.
1 av 3

Evah Åberg är trött på folk som säger n-boll.

Privat/TT

Evah Åberg.
2 av 3

Evah Åberg.

Privat

"Det kan kränka andra människor med n-ordet".
3 av 3

"Det kan kränka andra människor med n-ordet".

TT NYHETSBYRÅN

Debatt | 17/10/2016 08:38

Debattören: Det är inte din rättighet att få använda n-ordet, men det är alla människors rättigheter att inte känna sig utsatta för rasism.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Jag har alltid sagt n-boll, kommer aldrig ändra mig!"
"Det kommer alltid finnasrasism, kvinnoförtryck, mobbning och så vidare."

Detta är bara några meningar av den trångsynthet som finns i vårt samhälle. Jag har väldigt svårt att förstå varför n-ordet är så otroligt viktigt att få säga. Vad är det som gör att så många människor tror att det är deras rättighet att få säga n-boll? Består bakelsen av mörkhyade människor eller av choklad kan jag undra?

Människor kanske sa n-boll förr i tiden, lik väl som man fick aga sina barn, att kvinnor inte hade rösträtt eller att det var lagligt för en man att misshandla och våldta sin fru, ska vi även stanna utvecklingen där och gå tillbaka till det, för att det alltid var så förr? Människor som inte vill utvecklas kommer att stå still i stället.

Det kan kränka andra människor med n-ordet, ändå är det så viktigt för dig att få säga det. Är alltså en chokladbolls namn viktigare än dina medmänniskor? Det är inte din rättighet att få använda n-ordet, men det är alla människors rättigheter att inte känna sig utsatta för rasism och diskriminering.

Och nej, vitlök, vitt bröd och så vidare är inte rasism. Har du någonsin hört att en svart människa haft vita människor som slavar och kallat dem för vitlök eller vitt bröd?

Det är mycket möjligt att rasism, kvinnoförtryck och mobbning alltid kommer att existera, men om vi ska ha den synen att det aldrig kommer att förändras så kommer det inte heller att förändras. Vi kanske inte kan ändra synen hos alla människor, men ju fler som engagerar sig desto större är chansen att vi faktiskt kan ändra synen hos så många som möjligt vilket är ett stort framsteg.

Jag vill i alla fall inte leva i ett samhälle där alla människor inte är lika mycket värda, där man fortfarande döms utifrån sitt kön, ursprung eller läggning och därför tänker jag också kämpa för att alla ska vara lika mycket värda.

Sen kanske jag inte lyckas förändra världen, men någon måste ju ta kampen och i alla fall försöka, annars är vi ju fördömda med en gång. Har jag bara lyckats ändra en persons syn på saker och ting så har jag i alla fall inte misslyckats.

Jag utvecklas hela tiden och är inte rädd för att försöka, för jag vill själv bli en sådan bra människa jag kan bli och jag vill att världen ska följa med!

Evah Åberg

Vill du också få ut din röst?
Håller du med?