Ulric Jansson skriver om porr.
1 av 3
Ulric Jansson skriver om porr. - Foto: Privat/TT
Ulric Jansson.
2 av 3
Ulric Jansson. - Foto: Privat
"Den enorma möjligheten att tjäna stora pengar har också skapat en ny värld inom industrin".
3 av 3
"Den enorma möjligheten att tjäna stora pengar har också skapat en ny värld inom industrin". - Foto: AP

11-åringar får tag på våldsporr – det är dags att vi gör något

Ulric Jansson: Jag hatar porrindustrin för att de utan hänsyn utnyttjar modern teknik och sprutar hårdporr ända ut i våra barns mobiler.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är en av de moraltanter som skrev under uppropet mot porrindustrin. En av de ’Prussiluskor’ som vill se till så hela svenska folket håller sig till missionärsställningen och jämlikt turas om att bestämma takten. En heteronormativ bakåtsträvare som vill förvägra människor med andra könsbeteckningar rätten att känna sig normal.

En av de som tycker att det inte är ok att barn så unga som elva år sitter och tittar på 'anal gangbangs' när de väntar på bussen. En av de som mött trettonåriga flickor som undrar om de verkligen måste gå med på en trekant med pojkvännens bästa kompis.

En av de som hört unga killar säga att alla tjejer som skickar nakenbilder är horor eftersom de då blir en del av ett mediaflöde där cam-shower, revenge porn, ’kåta amatörer’ och porr-hubbar fullkomligt suddat ut gränserna mellan nakenhet och prostitution.

Jag är man och 50+, jag har sett massor med porr. Jag gillar porr. Men jag hatar porrindustrin. Inte för att de tjänar pengar på våra laster och lustar, inte ens för att branschen utnyttjar skadade människor och många gånger förvärrar deras liv, allt detta sker även i andra branscher.

Jag hatar dem för att de utan hänsyn utnyttjar modern teknik och omodern lagstiftning och sprutar hårdporr ända ut i våra små barns mobiler och läsplattor. Samtidigt är det naturligtvis svårt att kritisera dem för att de är duktiga på vad de gör. Men jag anser att vi nått en punkt då vi måste agera.

Många trodde att porrindustrin skulle förtvina när det snabbt blev lika svårt att sälja porr-DVD:n som gårdagens Piff och Raff. Aldrig har väl så många haft så fel. Övergången till Internetburen distribution innebar istället att man kunde nå samtliga människor lika enkelt.

Fördelen för många var att man inte längre behövde smussla med sin längtan efter porr, toppen till exempel för kvinnor vars sexualitet och kåthet fortfarande behandlas, minst sagt, styvmoderligt i vårt samhälle. Nackdelen var att i och med att alla kunde komma åt det så fick våra barn full tillgång till det.

Detta sammanfaller också med en kraftig ökning av hårdheten i den porr som förmedlas. Detta har också med mediet att göra, varför ha handling när alla ändå bara vill se knull? Varför nöja sig med en kuk när man lika gärna kan se tre killar sätta på, varför filma förspel när alla ändå vill se satsen sprutas, och så vidare.

Porr på 80-talet hade samma förhållande till sex som actionfilmer har till kriminalitet, samma sak men 'upphottat'. Vill man i dag hitta mainstreamporr som är sexig, bejakande samt reciprok får man hålla sig till ’hairy lesbians’ (dvs. ’riktiga’ lesbiska filmer) eller gayporr.

Man kan ju undra om inte många skulle reagera om deras femtonårige son ägnade fredagskvällen åt ’500 mord på en timme’, en klippfilm med alla mord ur 200 actionfilmer.

Inte för inte vittnar de som finns kring kvinnor som ägnar sig åt prostitution om femtonåriga torskar som vill bli avsugna medan de tittar på porr eftersom de inte längre får stånd med sina flickvänner, om tonåringar som vill iscensätta ’bukkake-orgier’ med polarna.

Den enorma möjligheten att tjäna stora pengar har också skapat en ny värld inom industrin. I dag förmedlas 98 procent av all porr av en handfull konglomerat. De kontrollerar allt från medvetet, tillsynes, ’hemgjorda’ sidor som fokuserar på amatörporr till de betalsidor där man slutligen vill ha sina kunder.

Samtidigt lägger de enorma resurser (läs pengar) på att dels påverka politiken i frågor som förment rör yttrandefrihet eller tryckfrihet, dels hitta nya vägar att nå oss via sociala plattformar som Facebook, Snapchat och Instagram.

Varför tycker jag då att det är så viktigt att vi tillsammans reagerar för att möta detta ’monstrum’ som finns i våra barns liv? Är det inte till syvende og sidst föräldrarnas sak att skydda barnen? Absolut men varför ska vi inte samtidigt undersöka möjligheten att hjälpa dem i deras arbete? Om inte, varför envisas med att ha åldersgräns på bio, för tobak, för alkohol?

Jag är inte ute efter att stoppa all porr. Jag skiter helt och fullt i vad du gör och med vem om ni alla är vuxna. Jag hade förmånen att jobba som dörrvakt på en BDSM-klubb under mina år på universitetet, trevligare gäster har jag aldrig stött på.

Jag tycker det är fantastiskt att man kan hitta trygga rum där man kan få känna sig som normen, oavsett vad man tycker om att göra.

Jag har inte ens problem med att en nitisk femtonåring lyckas hitta ett sätt att kolla porr samtidigt som han läser läxan men låt oss inte stillatigande se på när våra barn lockas att tro att pojkvänner har rätt att kräva gruppsex, att lesbiska äter hormoner för att få hår under armarna, att kvinnoförnedring är det naturliga i ett sexuellt förhållande. Att få ’bevisat’ att alla kvinnor är horor.

Sluta att prata om oss som några pseudokristna ’händerna på täcket’-feminister och ta reda på vad era barn konsumerar. Jag vågar påstå att 90 procent av er som kommer att läsa detta inte har den blekaste aning om vad porr är i dag, hur den ser ut, hur den kontrolleras och hur den påverkar våra barn.

Om det är så att du hittat ord i denna text du inte förstår kan du alltid fråga någon tonåring, de vet garanterat vad de betyder.

Ulric Jansson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.