Onsdag 19 Maj
Stockholm

Jag blev våldtagen som barn – nu kräver staten 200 000 kr för att jag anmälde

Sofia Rapp Johansson skriver om sveket från staten.
1 av 2
Sofia Rapp Johansson skriver om sveket från staten. Foto: Privat/TT
Sofia Rapp Johansson.
2 av 2
Sofia Rapp Johansson. Foto: Privat

Sofia Rapp Johansson: Jag skulle vilja veta varför vi inte räknas. Vi finns – men staten beter sig som att vi inte gör det. De blundar.

Kommentera (74)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Sofia Rapp Johansson är 36 år gammal. Hon bor i Edebo/Hallsavik och utbildar sig till kbt-terapeut.

Mina föräldrar var missbrukare. Två veckor innan jag föddes tog min mamma en överdos. Jag och min syster borde ha blivit fosterhemsplacerade, men vi blev det inte. Det var det sveket från soc, kommunen och staten.

När vi väl blev fosterhemsplacerade kom det andra. Från sju till elva årsålder hade jag elva olika fosterhem. Vi blev misshandlade, vi blev våldtagna – soc brydde sig inte. De sa att det var så det var. De tog inte ansvar för vår hemska situation.

Det tredje sveket från samhället kom i domstolen. Barn som har upplevt vanvård i sina fosterhem får en ersättning på 250 000 och en ursäkt. Detta gäller dock bara de som fosterhemsplacerats innan 1980, alltså inte mig och min syster.

Vi bestämde oss för att stämma staten. Med oss hade vi papper från ersättningsnämnden som sa att vi vanvårdats. Tingsrätten höll med, men menade att det inte är statens ansvar.

Ursäkta mig, men, inte statens ansvar? Vems ansvar är det då?

Det sista sveket kom när vi överklagade till hovrätten, och de fastställde tingsrättens dom. Vi har blivit skyldiga att betala alla rättegångskostnader. 220 000 kronor som ska vara inne inom två veckor, annars går det till Kronofogen.

Vi har alltså blivit våldtagna, misshandlade, och vanvårdade – och för det så ska vi betala 220 000? Först fick man livet förstört som barn – nu ska de ha massor av pengar.

I och med den här domen så kan fosterbarn behandlas hur som helst – utan att få någon ersättning. Det kommer drabba långt fler än mig och min syster.

Jag skulle vilja veta varför vi inte räknas. Vi finns – men staten beter sig som att vi inte gör det. De blundar.

Sofia Rapp Johansson

---

Nyheter24 har tidigare lyft berättelser om svåra barndomar. En av de starkaste är Saga Engströms artikel "Jag är 15 år – men jag har sett saker ingen ska behöva se", läs den.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (74)
Kopiera länk
Dela