"Nu höjer vi våra röster och ger allt vi kan för att skapa den opinion som kommer leda till en förändring", skriver Jonatan Alfvén.
"Nu höjer vi våra röster och ger allt vi kan för att skapa den opinion som kommer leda till en förändring", skriver Jonatan Alfvén. - Foto: Privat/TT

Jonatan Alfvén: Sverige fick uppleva hur det är att vara kvinna

Denna text är hämtad från bloggen jonatanalfven.blogg.se.

"Sverige har nu fått pröva på att vara kvinna. Att få vara barn igen. Att få leva i rädsla när mörkret faller. Att springa från bussen hem till sin lägenhet då man misstänker att något rör sig bakom en".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Clownfebern har dött. Rädslan med den. Halloween är deras sista strid. Deras Armageddon. Sen är deras tid över.

Skräcken har funnits, samhället har blivit varnat. Tidningar har skrivit sig trötta i handlederna, och historier om rädda människor har krönt omslagen.

Men egentligen. Är det här så fruktansvärt unikt? Är det här egentligen inte bara en input i miljontals kvinnors och barns vardag?

Jag googlar fram undersökning på undersökning. Förtvivlat ser jag siffror som att 43% av alla kvinnor är otrygga att gå ensamma på stan när mörkret faller. En tredjedel berättar att de är direkt rädda.

Siffran är ännu högre när vi pratar om skogspromenader och en 62-kvinna från Solna berättar att hon aldrig går ut ensam efter 20.00. Hon litar helt enkelt inte på samhället och dess beskydd.

Hennes ängslan delas av miljontals svenskar och en undersökning berättar att nära hälften av alla kvinnor använder sin telefon som vapen för att mota bort sin fruktan. Man ringer en vän eller familjemedlem de gånger man tvingas gå ensam på kvällen.

Det finns en rädsla. En rädsla politikerna totalt blundar för. Jag skäms. Som man. Som medmänniska. Jag har en syster, jag älskar henne över allt. Hon ringer jämt när hon går ensam.

Jag kanske kommer få en dotter en vacker dag, ska hon vara rädd så fort solen ger vika? Och på hösten när mörkret kommer vid 5-tiden? Ska hon då behöva sitta vid sitt fönster och ledsen se på när den första snön faller från himlen. Ska hon behöva vänta tills nästa dag eller att pappa ska bli färdig med sitt jobb innan hon kan gå ut och göra de där snöänglarna hon längtat efter hela året.

Det är den utvecklingen vi går mot. Det är sant! Sverige! Snälla. Vakna. Vakna. Vakna!

Vi kan inte bara fokusera på några clowner och deras handlingar för samtidigt som de är ute och skrämmer folk blir en 14-årig flicka brutalt gruppvåldtagen av tre män i centrala Norrköping. Eller när de nöjt skrämt den där högstadieeleven utanför Konsum ligger samtidigt en kvinna dränkt i tårar efter att ha tvingats till sex på parkeringen vid Sävsjö kulturhus.

Enligt BRÅ:s senaste undersökning menar advokat Elisabeth Massi Fritz att det kan handla om upp emot 100 våldtäkter per dag. Skulle den siffran stämma skulle det innebära att det är lika stora chans att bli våldtagen som att bli varslad från sin arbetsplats (!)

Ja, precis DÄR måste våra folkvalda se allvaret!

Jag menar att clownhysterin har gjort att Sverige nu fått pröva på att vara kvinna. Att få vara barn igen. Att få leva i rädsla när mörkret faller. Att springa från bussen hem till sin lägenhet då man misstänker att något rör sig bakom en.

Men nu är febern borta. Clownerna har tröttnat, hysterin har lagt sig och deras svettiga masker hängs så sakta in i garderoberna. Rädslan börjar tina bort, deras tid är troligen förbi. Men glöm inte att när stormen börjar avta så finns det fortfarande nära två miljoner kvinnor och barn som bär vidare på precis samma rädsla.

Somna inte in Sverige. Snälla. Gör det inte. Vi behöver ett uppvaknande. Stå upp för dessa kvinnor och barn. Väck landet. Väck politikerna. Från norr till söder. Nu höjer vi våra röster och ger allt vi kan för att skapa den opinion som kommer leda till en förändring!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du också få ut din röst?
Var du rädd för clownerna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.