Förbjud inte tiggeriet – ge tiggarna jobb i stället

- 25/10/2016, 10:09
​Bilal Mohamud skriver om tiggeri.
1 av 3

​Bilal Mohamud skriver om tiggeri.

Privat/FOTOGRAFERNA HOLMBERG

​Bilal Mohamud.
2 av 3

​Bilal Mohamud.

Privat

"Att förbjuda tiggeriet är inte lösningen för dessa utsatta människor".
3 av 3

"Att förbjuda tiggeriet är inte lösningen för dessa utsatta människor".

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Debattören: Att förbjuda tiggeriet är inte lösningen för dessa utsatta människor.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Många i Sverige pratar om tiggeri och många vill förbjuda det och skicka tillbaka tiggarna till deras hemländer. Jag tycker att i stället för att skicka hem människor som behöver hjälp kanske vi kan ge dem jobb.

I DN (2015-01-07) skriver Lars Carlmfors att svenska staten borde ge romska tiggare ett arbete.Trots att många saknar utbildning och språkkunskaper finns arbeten att ge, exempelvis snöskottning och trädgårdsarbete. Jag tycker att det är viktigt att hjälpa utsatta människor. Carlmfors skriver att om tiggarna får jobb så skulle de få en känsla av värdighet och det skulle bidra till att bryta deras utanförskap.

Jag håller med honom för att jag tror att ett jobb gör att man känner som en del av samhället och man kan försörja sig själv och sin familj.

Den 8 september 2014 skriver stadsmissionen på sin hemsida att många av människorna som kommer till Sverige för att tigga på gatorna har det redan svårt i sina hemländer också. En stor del av dem är romer från Rumänien. För dessa människor är tiggeriet ett försök att överleva.

Jag tror inte att någon tigger för skojs skull utan de gör det för att de verkligen behöver det. Ingen vill sitta på torget i detta kalla väder utan jacka och bra skor.

Ibland så undrar människor varför tiggarna har en mobil när de är så fattiga. Stockholms stadsmission svarar på denna fråga. De skriver att många av dem använder sin mobil för att kontakta sin familj och sina barn som är kvar i hemlandet. Därför är mobiltelefonen jätteviktig för dem. Ibland viktigare än mat, kläder och boende.

Det är i dag inte förbjudet att tigga i Sverige, men det finns vissa människor som tycker att det ska vara det. Även om man som EU-medborgare har rätt att vara i andra EU-länder så får man inte boende av staten utan man måste fixa det själv.

Stockholms stadsmission tycker inte man ska förbjuda tiggeri eftersom tiggarna kommer fortfarande vara fattiga och man döljer bara ett problem som finns. Istället så borde man fokusera på att det finns fattiga som behöver hjälp.

Jag tycker att stadsmissionen har rätt i det de säger. Jag tycker att det är viktigt att bekämpa fattigdom och ge alla människor det de behöver för att leva ett lyckligt liv.

Att förbjuda tiggeriet är inte lösningen för dessa utsatta människor. När man går förbi en tiggare är man inte tvungen att ge mycket pengar ,men några kronor betyder mycket för dessa människor.

Bilal Mohamud