Hübinette: Henrik Schyfferts antirasistiska image klingar falskt

- 28/10/2016, 09:07
Tobias Hübinette kritiserar Henrik Schyffert.
1 av 3

Tobias Hübinette kritiserar Henrik Schyffert.

TT/TT

Tobias Hübinette
2 av 3

Tobias Hübinette

HENRIK MONTGOMERY / TT

Henrik Schyffert.
3 av 3

Henrik Schyffert.

Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Forskaren: Schyffert har helt enkelt varit en av de svenska komiker som har hållit den svenska ”gulinghumorn” vid liv.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dagarna har DN intervjuat den riksbekante komikern och artisten Henrik Schyffert som är aktuell med en ny föreställning. Intervjun i DN framstår i det närmaste som ett antifascistiskt hjälteporträtt då Schyffert under den senaste tiden har uppmärksammats för att ha engagerat sig mot SD och extremhögern och för flyktingar, muslimer och andra minoriteter. I intervjun säger Schyffert bland annat:

"Jag är en politiskt korrekt person. Den korrektheten är sund, den tvingar en att tänka i nya banor, att inte försöka få enkla skratt genom att driva med sexuella eller rasistiska fördomar, utan i stället tänka ett varv till för att inte cementera dem. Det finns ett annat ord för pk – det är hyfs… Du kanske är en mobbare som säger saker som sårar, låt bli att göra det. Man kan vara rolig och pk – man får bara försöka vara lite smartare".

Det som dock inte framkommer i DN-artikeln är att den idag så hyllade antifascisten under många år har ägnat sig åt att skämta om asiater i form av så kallad ”gulinghumor” och både i egna framträdanden, i TV-program som Parlamentet och tillsammans med kollegorna och vännerna i det gamla Killinggänget.

Schyffert har helt enkelt varit en av de svenska komiker som har hållit den svenska ”gulinghumorn” vid liv och inte minst har han bidragit till att ha förnyat denna den svenska rashumorns paradgenre och därmed introducerat och anpassat den till en ny och yngre publik.

I maj förra året valde SVT att återsända den samtida svenska ”gulinghumorns” kanske mest kända och omtyckta nummer ”Mina sjungande ko-l-eanska adoptivpä-l-on” i TV-programmet Roliga timmen och i förväg innan sändningen göra reklam för den på Twitter. Schyffert själv delade samtidigt den 20 år gamla sketchen på sina Facebook- och Instagram-konton.

Tillsammans med illustratören och serietecknaren Lisa Wool-Rim Sjöblom skrev jag en debattartikel som kritiserade SVT:s ohämmade hommage till denna klassiska ”gulinghumor”-sketch men möttes då av en mindre storm av protester som bland annat emanerade från nazister som gjorde hembesök hos mig och vilka ställde sig bakom SVT och Schyffert i både rashumorns och yttrandefrihetens namn.

Det hela resulterade i att tusentals kom att like:a och dela Schyfferts Facebook- och Instagram-inlägg och när året var till ända nyårshälsade Schyffert på Instagram med ett bildcollage som utan tvivel signalerar antirasism och antifascism men som också innehöll ”Mina sjungande ko-l-eanska adoptivpä-l-on”-inlägget då det uppenbarligen var ett av dennes mest populära inlägg under året.

Mot bakgrund av allt detta är det helt enkelt Schyfferts beskrivning av sig själv som framträder i intervjun i DN när han talar om "mobbare som säger saker som sårar”. Sedan är det en annan sak att ”gulinghumor” inte behandlas och betraktas som nedsättande i Sverige och att ytterst få ser den som ett utryck för "rasistiska fördomar” för att använda Schyfferts egna ord.

Det ska också sägas att Schyffert tidigare har kontaktat mig och konfronterat mig med att jag titt som tätt genom åren i olika texter och föreläsningar har "hängt ut" denne som den svenska "gulinghumorns" kanske främste företrädare bredvid ett antal andra folkkära och framgångsrika svenska kändisar vilka alla envisas med att göra sig roliga över asiater i form av så kallad ”gulinghumor” och vilket indikerar att han nog inte mår så bra av och är en aning störd över att bli "uthängd" som varande allt annat än antirasistisk.

Tobias Hübinette,
Forskare i kritiska ras- och vithe
tsstudier och adopterad från Korea