Hur kan du låta Turkiets Dr Mengele föreläsa på ditt hotell?

- 01/11/2016, 09:27
Skribenterna vänder sig till hotelldirektören på Quality hotel View i Malmö.
1 av 4

Skribenterna vänder sig till hotelldirektören på Quality hotel View i Malmö.

Privat/Privat/TT

Abdullah Ağralı, även känd som Turkiets Dr Mengele.
2 av 4

Abdullah Ağralı, även känd som Turkiets Dr Mengele.

Faksimil: TBMM

Kurdo Baksi.
3 av 4

Kurdo Baksi.

Privat

Murat Kuseyri.
4 av 4

Murat Kuseyri.

Privat

Hur mycket rimmar hatföreläsningar mot kurder, armenier och assyrier/syrianer med ert samhällsansvar?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Öppet brev till hotelldirektören på Quality hotel View i Malmö

Hej hotelldirektör!

Hade Doktor Mengele fått föreläsa på ditt hotell i Hyllie i Malmö om han levde idag?

Knappast!

Men det är just det som i princip sker den närmaste fredagkvällen på ditt hotell. Den turkiske despoten Recep Tayyip Erdogans vapendragare, läkare och parlamentsledamoten Abdullah Ağralı har fått föreläsningslokal just på ditt hotell.

I och med han är läkare och ständigt hotar med mord, inte minst folkmord, har denne hatpredikant döpts av turkiska oppositionspolitiker till ”turkiske Doktor Mengele” (för övrigt inga andra jämförelser).

”Den som motsätter sig oss ska halshuggas genast!” basunerade han i det turkiska parlamentet 30 januri i år när parlamentsledamöter i det prokurdiska partiet HDP krävde barnvaårdscentraler och ambulanser till den kurdiska staden Hakkari.

”Vi krigar inte bara mot kurder. Vårt krig är halvmånens krig mot korset”, svarade Agrali två veckor senare när kurdernas rättigheter skulle diskuteras i parlamentet. Hans språkbruk hör mer hemma hos Daesh än i något EU-kandidatland.

Och just denne Agrali ska använda ditt hotell för att driva kampanj för att försvara kränkniningarna av de mänskliga rättigheterna i Erdogans Turkiet och odla hat mot kristna hos den svensk-turkiska publiken som ska vallas till ditt hotell. Dessutom ska han värva röster till en folkomröstning som går ut på att stärka presidentskapet. Erdogan vil nämligen avskaffa parlamentarism för att bli en allsmäktig sultan. Med andra ord ska ert hotell användas för att hylla en diktator.

Vi hade inte skrivit detta brev till dig om inte ditt hotell ingått i hotellkedjan Nordic Choice hotels som stoltserar med ”samhällsansvar” och ”etiska riktlinjer” på hemsidan.

Ingår respekten för demokrati och grundläggande mänskliga rättigheter i ert samhällsansvar? Är det ett samhällsansvar att servera föreläsningslokaler till högt uppsatta representanter för en regim som fängslat hundratals journalister, akademiker och författare, strypt all yttrande- och pressfrihet och avskedat 100 000 oskyldiga tjänstemän i Erdogans Turkiet?

Hur mycket rimmar hatföreläsningar mot kurder, armenier och assyrier/syrianer med ert samhällsansvar? Vet ni om att ni serverar en föreläsningssal till en man som är dödstraffsförespråkare och folkmordsförnekare.

Kära hotelldirektör!

Du kanske inte vet vem som använder ditt hotell på fredagkväll.

Men nu vet du det. Vi har inte mage att uppmana dig att göra si eller så. Vi förlitar på oss du har ett samvete. Du kan visst tillåta att den turkiske Doktor Mengele får förföra en publik på ditt hotell med ultranationalisktisk och västfienlig retorik.

Men efter den föreläsningen är det bäst att din hotellkedja raderar orden ”etiska riktlinjer” och ”samhällsansvar” på sin hemsida.

Kurdo Baksi,
Författare

Murat Kuseyri,
Svensk-turkisk journalist