- Foto: Privat/TT

Tänk om det hade varit din dotter som blivit erbjuden analsex av en vuxen man

Debattören: Det måste bli ett slut på det där gullandet och daltandet med sexualbrottslingar och pedofiler!


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu har domen mot en av de största pedofilerna i svensk historia kommit. I månader har flickor och dess anhöriga vallfärdat till Borås tingsrätt. De drabbade har varit många. I dag dömdes den 47-åriga mannen till 7 års fängelse.

Allting började förra sommaren när en flicka från Uppsala gick till polisen och gjorde en anmälan mot mannen. Polisen såg allvaret och satte honom i häktet samtidigt som man beslagtog mannens dator.

När datorn öppnades fick man en chock. Här handlade det inte om en flicka. Mannen hade videoklipp och bilder på 114 (!) flickor som han med en fejkad profil manipulerat och fått de göra sexuella handlingar på sig själva samtidigt som han filmade allting med sin kamera. Barnen var nästan alla mellan 12-14 år gamla och totalt har 650 brott begåtts.

Nyligen gjorde en kvinna ett experiment. Hon skapade ett konto under namnet Freja på communitysajten Kamrat.com. Hon utgav sig för att vara 12 år gammal och skrev att hon gillade hästar. Det tog bara några minuter. Sen var trafiken i full gång. På kort tid hörde 30-50 män av sig.

Här är några av meddelandena:

"Är du rakad? Är du oskuld?"

"Vilken snygg rumpa du måste ha om du är 13 år och rider"

"Vill du tjäna en slant i utbyte av sexuella tjänster?"

"Kanske åka hem till mig och mysa lite?"

Kvinnan bakom experimentet blev chockad. Hur är det möjligt. Samtidigt ville hon veta mer och fortsatte, nu var hon en tolvårig flicka som hette Elsa.

Det skulle snabbt visa sig att inviterna bara blev grövre och grövre.

"Vill slicka dig mellan benen, betalar bra", skrev en 36-åring. En annan man föreslog analsex.

Kvinnan berättar att när han frågade mig om sex skrev jag att ”gud, det låter som att det gör ont, jag är ju bara 12”, men då svarade han att ”kanske första gången, men vi kan köra flera gånger så blir det skönt för dig”.

Kan du se det här framför dig. Kan du se din dotter få såna här meddelanden från din arbetskollega? Eller en bekant? Det är svårt att beskriva hur sjukt det är. Det är barn vi pratar om. Inga leksaker!

Debatten lever. Särskilt om straffskalan.

I somras skämde rättsväsendet ut sig fullständigt när man hade ett identiskt exempel som dagens. Man hade ett fall där en man dömdes för över 500 brott med nära 100 barn. Alla förstod allvaret. Alla utan rättsväsendet som tyckte att ett straff på 3 år räckte.

Han vann lotteriet i rättssalen. Han som dömdes idag förlorade. Två nästan identiska fall. Hur kan de bli så? Jag så trött på det där lotteriet. När det kommer till sexualbrott måste vi ha domare med erfarenhet i frågan. Som kan döma med en balans och sätta sig in i offrens situation.

Några som jag inte tror tycker dagens höga dom är bra är de som menar att det inte finns någon statistisk koppling till att hårdare straff skulle minska brottsligheten och med de siffrorna i ryggen menar att man ska försöka montera ner våra fängelser.

Jag fattar verkligen ingenting! Är det här sant? Kan det hela ens vara en debatt?

Förlåt. Men vad du än tycker, var du än står i denna fråga så låt oss vara eniga i att för Sveriges barn och alla miljontals föräldrar så är det betydligt tryggare om gärningsmannen sitter bakom lås och bom än om förövaren är ute på fri fot. Vi kan ju inte vara så naiva att tro att det finns samma möjligheter att begå ett brott i fängelset under stenhård bevakning som att begå det i sin frihet framför sin dator i vardagsrummet!

De kan förstöra en människa för gott samtidigt som de kommer ut efter ett par år som fria män. Utan trauman. Utan smärta.

Samtidigt ligger en 13-årig helt förstörd i sitt flickrum och planerar in sitt eget självmord.

Det måste bli ett slut på det där gullandet och daltandet med sexualbrottslingar och pedofiler!

Det är faktiskt liv vi pratar om!

Jonatan Alfven

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.